μετάφραση και επιμέλεια Λίνα Φιλοπούλου

Το επόμενο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 φτάνει στη Μαδρίτη το Τρένο της Ελευθερίας. Γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις από διάφορες πόλεις της Ισπανίας έρχονται στη Μαδρίτη για να απαιτήσουν να παραμείνει η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και την άμβλωση.

Στο σταθμό της Ατότσα στις 12 το μεσημέρι θα υπάρχει επιτροπή υποδοχής. Εκεί θα βρίσκεται και το συγκρότημα σάμπα «Kontra Bloko» Sound Antisistem για να συνοδεύσει την πορεία των φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων στο Paseo del Prado, όπου θα κάνουν στάση μπροστά από το Υπουργείο Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ισότητας, και θα συνεχίσουν μέχρι το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, όπου και θα παραδοθεί το ψήφισμα «επειδή είναι επιλογή μου» στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο του Συνεδρίου, στον υπουργό Ana Mato, τον υπουργό Gallardón και σε διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Μετά την παράδοση του ψηφίσματος θα διοργανωθεί η Συνέλευση για την Ελευθερία στην έδρα των CCOO Μαδρίτης (συνδικάτα Κομισιόνες Ομπρέρας), η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες και θα συμμετάσχουν οργανώσεις αλλά και άτομα, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις και να συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική και την πολιτική τους πάνω στα θέματα των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος

Επειδή είναι επιλογή μου

Επειδή είναι επιλογή μου από ηθική σκοπιά, τη βάση της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, δεν αποδέχομαι την επιβολή ή απαγόρευση σε σχέση με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά μου δικαιώματα που αντιτίθεται στα πλήρη ανθρώπινα δικαιώματά μου. Ως ανεξάρτητος άνθρωπος αρνούμαι να υποβάλλομαι σε αυθαίρετες παρεμβάσεις και εξευτελιστικές πρακτικές καθώς και στην ομηρία του κράτους, σχετικά με την απόφασή μου αν θα γίνω μητέρα.

Επειδή είμαι ελεύθερη, επικαλούμαι την ελευθερία της συνείδησής μου να αποφασίσω με βάση τις ηθικές πεποιθήσεις μου. Μόνο οι υποκριτές επικαλούνται την ελευθερία την ίδια στιγμή που την περιορίζουν. Μόνο κακόβουλα μυαλά περιφρονούν τα δεινά που προκαλούν επιβάλλοντας τις θρησκευτικές τους αρχές στον καθένα και την καθεμιά μας. Ως ελεύθερος άνθρωπος αρνούμαι να μου επιβληθεί να γίνω μητέρα και να θεωρούμαι από το νόμο ανήλικη σε σχέση με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική μου ζωή.

Επειδή ζω σε μια δημοκρατία και πιστεύω στη δημοκρατία, αποδέχομαι τον διαχωρισμό των δικαιωμάτων από τις αμαρτίες, του νόμου από τη θρησκεία. Κανένα πολιτικό κόμμα, ακόμα κι αυτό που βγήκε με σαρωτική νίκη στις εκλογές, δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τα δικαιώματα σε εγκλήματα και να μας υποχρεώσει να ακολουθήσουμε θρησκευτικές πεποιθήσεις με την απειλή ποινικών κυρώσεων. Ως πολίτης απαιτώ από την κυβέρνηση να αποφύγει να μετατρέψει τη δημοκρατική εξουσία (που είναι διασφάλιση της πολυφωνίας) σε δεσποτισμό.

Επειδή είναι επιλογή μου, επειδή είμαι ελεύθερη και ζω σε δημοκρατία, απαιτώ από την κυβέρνηση, και από οποιαδήποτε κυβέρνηση, να θεσπίσει νόμους που να προωθούν την αυτονομία, να διατηρούν την ελευθερία της συνείδησης και να εγγυώνται τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της πολυμορφίας.

Επειδή είναι επιλογή μου, επειδή είμαι ελεύθερη και ζω σε δημοκρατία απαιτώ να παραμείνει η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και την άμβλωση για να προωθείται η αυτονομία, να διατηρείται η ελευθερία της συνείδησης και να διασφαλίζεται ο πλουραλισμός και η πολυμορφία όλων των γυναικών.

Εδώ οι οργανώσεις συμμετέχουν και έχουν υπογράψει το ψήφισμα μέχρι στιγμής

twitter: #TrenDeLaLibertad

 

Διαβάστε ακόμα

Διαμαρτυρία στην ευρωβουλή για το ισπανικό σχέδιο νόμου για την έκτρωση

Η κληρονομιά του φρανκισμού

Ισπανία: Σχέδιο νόμου για τον περιορισμό των Αμβλώσεων