της Λίνας Φιλοπούλου

Ενημέρωση από τη φίλη Yıldız Temürtürkan, μέλος της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών Τουρκίας

Στις 4 Ιανουαρίου, το βράδυ, τρεις κούρδισσες αγωνίστριες δολοφονήθηκαν βάναυσα από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όλες τους μέλη του κούρδικου γυναικείου κινήματος, μια ομάδα που συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Πορεία Γυναικών. Μία από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν, η Seve Demir, ήταν η συντονίστρια των δραστηριοτήτων στην πόλη Nusaybin από όπου η ΠΠΓ ξεκίνησε το Φεμινιστικό Καραβάνι στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Δράσης για το 2015.

Οι γυναίκες αυτές δολοφονήθηκαν στην πόλη Silopi, όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τη μια γειτονιά στην άλλη. Οι γυναίκες κάλεσαν φίλους τους στο τηλέφωνο λέγοντάς τους ότι είναι βαριά τραυματισμένες και ζήτησαν ασθενοφόρο. Οι φίλοι τους ειδοποίησαν τον κυβερνήτη της πόλης να επιτρέψει στο ασθενοφόρο να περάσει, αλλά αυτό δεν έγινε. Όταν πια ο δήμος κατάφερε να στείλει ασθενοφόρο, τις βρήκαν βάναυσα δολοφονημένες.

Χιλιάδες κόσμος παρέστη την περασμένη Τρίτη στην κηδεία των 12 δολοφονηθέντων από το τουρκικό κράτος, στις πόλεις Cizre, Silopi και Şırnak. Ανάμεσά στα θύματα και οι τρεις κούρδισσες αγωνίστριες, Seve Demir, Fatma Uyar και Pakize Nayir, που δολοφονήθηκαν λίγες μέρες πριν από την 3η επέτειο από τη δολοφονία άλλων τριών κουρδισσών αγωνιστριών στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013.