Τα σεξουαλικά σκάνδαλα έχουν ταλανίσει το Βατικανό. Την ίδια ώρα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατηρεί μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην σεξουαλική ζωή των πιστών της. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει συγκρούσεις ακόμη και εντός των τειχών της. Έτσι, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την διερεύνηση των απόψεων των πιστών παγκοσμίως και την εκπόνηση συμπερασμάτων με σκοπό την αναμόρφωση της Εκκλησίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε είναι ανησυχητικά για τις σχέσεις των πιστών με το Βατικανό, ενώ σε περιπτώσεις είναι ικανά να προκαλέσουν αμηχανία στον κλήρο.

Μια διαφορετική Σύνοδος

Η σεξουαλική συμπεριφορά είναι ένα θέμα, που οι νέοι δεν συζητούν εύκολα με ενήλικες και πόσο μάλλον δεν συζητούν με τον πνευματικό τους. Παρόλα αυτά το Βατικανό έστειλε στις καθολικές εκκλησιαστικές κοινότητες παγκοσμίως ερωτηματολόγιο για να μάθει τις αντιλήψεις των πιστών γύρω από το θέμα.

Οι νέοι, όμως, έδωσαν απαντήσεις που μάλλον σόκαραν την εκκλησία παρά την ενημέρωσαν. «Η αντισύλληψη είναι ζήτημα ευθύνης για την γενιά μας». «Η εκκλησία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους, άρα και στους γάμους των ομοφυλόφιλων». «Η εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα».

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στα 2000 χρόνια της Εκκλησίας που οι ιερείς συλλέγουν στοιχεία και όχι μύχιες επιθυμίες των πιστών.

Αλλά οι πιστοί μίλησαν για όλα τα θέματα εκφράζοντας τις απόψεις τους για τους περιορισμούς που θέτει η Εκκλησία. Πολλοί δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ότι συνδέονται με τα παλαιά δόγματα και νιώθουν παραμελημένοι από την εκκλησία. Για παράδειγμα, ακόμη και στην συντηρητική Βαυαρία το 86% των καθολικών δεν πιστεύουν ότι η αντισύλληψη είναι αμαρτία – κάτι που διατρανώνει η Εκκλησία.

Πάντως οι Πάπες έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για το χάσμα μεταξύ της καθημερινότητας και των δογμάτων. Μάλιστα, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, αδιαφόρησε τελείως και επέμεινε στην εφαρμογή των αρχαίων δογμάτων.

Πλέον το Βατικανό έχει αντιληφθεί αυτή την σύγκρουση στο εσωτερικό της και προσταθεί να αναθεωρήσει τον Καθολικισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πάπας Φραγκίσκος θα συλλέξει τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, θα αναθέσει σε μια επιτροπή να τις αναλύσει και κατόπιν, τον Οκτώβριο, σε μια Σύνοδο, θα τα συζητήσει με τους επισκόπους.

Τα ερωτήματα που εγείρονται, βέβαια, εδράζονται στο γεγονός ότι ο Αργεντίνος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μέχρι στιγμής δεν έχει χαλαρώσει τα δόγματα, αν και έχει την δύναμη να το κάνει. Πολλοί είναι αυτοί που συζητούν εάν τον ενδιαφέρει ή εάν είναι πιόνι του υπερδύναμου περιβάλλοντός του. Στο ίδιο σκεπτικό, συζητείται και το κατά πόσο στο ίδιο ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν οι πιστοί θα απαντήσουν και οι κληρικοί.

Ενστάσεις

Διαφωνίες έχουν εκφραστεί γύρω από το περιεχόμενο του ερωτηματολόγιου. Συγκεκριμένα, Γερμανοί επίσκοποι σχολίασαν πως «οι απαντήσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές αλλά δίνουν μια γενική εικόνα των πιστών. Μια εικόνα γνωστή, όμως. Πολλά ζητήματα δεν καλύφθηκαν».

Ενστάσεις έχουν εκφράσει όμως και μέλη του ποιμνίου, μην επιτρέποντας την εκκλησία να παρέμβει στα οικογενειακά τους ζητήματα, καθώς θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος «κάνει τους κεντροευρωπαίους να αισθάνονται ότι πηγαίνουν 100 χρόνια πίσω».

Σε αρκετές περιπτώσεις, βέβαια, υπήρξαν εκτός από ενστάσεις και άλλα δείγματα του χάσματος μεταξύ πιστών και εκκλησίας. Στο ερωτηματολόγιο, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το τι γνωρίζουν για το «Humanae Vitae» (Περί Ανθρώπινης Ζωής-ένα παπικό κείμενο του 1968 που απαγόρευε την αντισύλληψη). Δέκα στους δέκα θεώρησαν ότι πρόκειται για καλλυντικό.

Από το 1968, η στάση του Βατικανού απέναντι στην αντισύλληψη δεν έχει αλλάξει, αλλά πλέον οι σκληροπυρηνικοί παλεύουν για τα ανέφικτα, αφού οι νεότεροι αρνούνται να στρατευθούν στις «γραμμές» που δίνονται. Οι «γραμμές» υποδεικνύουν ότι τα ζευγάρια δεν γίνεται να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν τον γάμο, και κατόπιν εάν κάτι δεν πάει καλά, το διαζύγιο είναι επίσης θέμα ταμπού, αφού περιγράφεται ως «παρά φύση έγγαμη κατάσταση». «Κανείς στα 14 χρόνια που είμαι διαζευγμένος δεν αναφέρθηκε στην κατάστασή μου ως παρά φύση. Έχω σοκαριστεί», απαντά στο ερώτημα ένας Γερμανός καθολικός.

Στο ερωτηματολόγιο δεν συζητείται το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας ούτε και η αγνότητα του κλήρου, κάτι που θεωρήθηκε και από μέλη του κλήρου και από το ποίμνιο ως μεγάλη παράλειψη.

Πάντως, και οι δυο πλευρές έχουν ζητήσει από τους επισκόπους να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου να μεταφερθούν χωρίς λογοκρισία στο Βατικανό, όση αμηχανία και αν προκαλέσουν.

Μάχη για την παράδοση

Εάν ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν πολιτικός η δημοτικότητά του θα ήταν στα ύψη. Έχει καταφέρει να «κερδίσει» πολύ περισσότερους πιστούς από ότι ο προκάτοχός του, ενώ το περιοδικό TIME τον αναγόρευσε σε «Άντρα της Χρονιάς» το 2013. Ταπεινός, ανοιχτός στους ομοφυλόφιλους και ελεήμων, έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα που είχαν οι καθολικοί για το Βατικανό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι τελευταίοι επιμένουν να μην αποδέχονται την υποστήριξη των δογμάτων του Καθολικισμού, που απαγορεύουν την προγαμιαία συνουσία, τον αυνανισμό ή το διαζύγιο. Και τα τρία αυτά αποτελούν «πανούκλα για την κοινωνία» για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο συντηρητικός Γκέρχαρντ Λουντβιχ Μύλερ, ο προκαθήμενος της Συγκλήτου για το Δόγμα της Πίστης στο Βατικανό – ένα όργανο που στο παρελθόν είχε μείνει γνωστό ως «Ιερά Εξέταση» – είχε μεταβεί στην Ρώμη με εντολή του Βενέδικτου του 16ου. Ο Φραγκίσκος αντί να τον τοποθετήσει κάπου με λιγότερη προβολή ανακοίνωσε ότι θα τον χρίσει Καρδινάλιο τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τους αναδείξει ως ένα δίδυμο «καλού – κακού αστυνομικού», στα πρότυπα των αμερικανικών σίριαλ, όπως σχολιάστηκε από τον γερμανικό Τύπο.

Εντός του Βατικανού φαίνεται ότι στήνεται μια μάχη για το ποιος θα επικρατήσει: οι ρεφορμιστές που θέλουν να εκσυγχρονίσουν την κατήχηση ή οι σκληροπυρηνικοί σαν τον Μύλερ, που υπεραμύνονται τις παραδόσεις εκατοντάδων ετών;

πηγή: tvxs

 

Διαβάστε ακόμα

Η Κριστίνα, η Δεξιά και το FAP πανηγυρίζουν για έναν νέο Πάπα που είναι ομοφοβικός, ενάντια στις εκτρώσεις και υπήρξε συνεργάτης της δικτατορίας του Βιντέλα