επιμέλεια Δήμητρα Σπανού

Θυμάστε την περσινή καμπάνια που ζητούσε να χορέψουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε δημόσιους χώρους, ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου; Αν και πολλά μπορούν να ειπωθούν για το κατά πόσο μια καμπάνια που εστιάζει σε μια μέρα τον χρόνο μπορεί να είναι αποτελεσματική, η περσινή εμπειρία θεωρήθηκε επιτυχημένη, καθώς είχε μεγάλη ανταπόκριση. Μετά από την περσινή επιτυχία λοιπόν, η οργάνωση V-Day καλεί να επαναληφθεί το εγχείρημα.

Το σκεπτικό των διοργανωτριών είναι ιστορίες που μένουν συνήθως αόρατες να εμφανιστούν στο δημόσιο χώρο. Οι προϋποθέσεις αυτό να γίνει με την παρουσία των ίδιων των θυμάτων δημιουργούνται από τον παγκόσμιο χαρακτήρα της δράσης, αλλά και από το γεγονός ότι δημιουργείται ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον, μέσω του χορού και της μουσικής. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στις περσινές δράσεις συμμετείχαν γυναίκες σε μέρη όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η βία εναντίον τους μεγάλη. Έτσι, φέτος, στις 14 Φλεβάρη 2014, οι διοργανώτριες καλούν γυναίκες και άντρες σε όλα τα μέρη να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και τη φαντασία τους και να ξεσηκωθούν για δικαιοσύνη για τα θύματα της βίας και για την εξάλειψή της, σε μια κοινή καμπάνια με τίτλο one billion rise for justice –ένα δισεκατομμύριο ξεσηκωνόμαστε για δικαιοσύνη

Δείτε παρακάτω βιντεάκι που δημιούργησαν η οργάνωση V-Day και ο Νοτιοαφρικανός κινηματογραφιστής Tony Stroebel  με αποσπάσματα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο στις 14 Φλεβάρη 2013 ως κάλεσμα για την νέα καμπάνια.

[youtube width=”640″ height=”380″]http://www.youtube.com/watch?v=7YS8NIBc-z0[/youtube]

 

Διαβάστε ακόμα

One billion rising: για τη βία κατά των γυναικών