ToPeriodiko admin team
Η «πρωτιά» της Βραζιλίας ως της πρώτης νοτιοαμερικανικής χώρας στην οποία διοργανώνονται Ολυμπιακοί Αγώνες (το Μεξικό γεωγραφικά εντάσσεται στην Κεντρική Αμερική) αποκάλυψε, ευρέως, έναν εφιάλτη ο οποίος παραπέμπει, ουσιαστικά, στην πραγματικότητα που βιώνουν, σε διάφορες κλίμακες και εντάσεις, συνολικά οι λαοί της Λατινικής Αμερικής.
Η φτώχεια και η εξαθλίωση στην οποία έχουν «καταδικαστεί» τεράστια τμήματα του πληθυσμού, με τις φαβέλες, το πολεοδομικό «σύμβολο» αυτής της ημιζωής, να συνιστούν την πιο άμεση οπτική αντίθεση στο προβεβλημένο, ωκεάνιο μέτωπο του Ρίο ντε Τζανέιρο, θα αρκούσαν για μερικές πρώτες, εύλογες, όσο και θλιβερές διαπιστώσεις των απεριόριστων «εκδοχών» του κοινωνικού πόνου που προκαλεί ο καπιταλισμός.
Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση… έχει κι άλλο…
«Σε μια στροφή σε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Βραζιλίας, μόλις 50 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Ολυμπιακό χωριό του Ρίο ντε Τζανέιρο, κορίτσια από την ηλικία των εννέα χρόνων, πωλούν το σώμα τους στους οδηγούς φορτηγών για χρήματα».
‘Έτσι ξεκινάει το πρόσφατο ρεπορτάζ του αυστραλιανού portal, news.com.au, με την αλήθεια να εφορμά «μετωπικά», δίχως να έχει ανάγκη καμιά από δημοσιογραφική, ρητορικά φτιασίδια.
«Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα λαμπερά νέα στάδια όπου οι ελίτ των αθλητών του κόσμου συγκεντρώνεται για να αγωνιστεί για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, υπάρχει ο εξαθλιωμένος κόσμος της φτώχειας, της βίας και της εκμετάλλευσης των παιδιών».
Ο BR-116 διατρέχει 4.600 χιλιόμετρα από την Fortaleza, στο βόρειο άκρο της Βραζιλίας, όπου στο στάδιό της φιλοξενήθηκαν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι την μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο, στον νότο, όπου στο Arena de Corinthians θα γίνουν Ολυμπιακοί αγώνες ποδοσφαίρου.
Ο δρόμος έχει «παρατσούκλι» η «εθνική οδός του θανάτου (Rodovia da Morte) λόγω των πολλών δυστυχημάτων. «Αλλά η πραγματική δυστυχία» συνεχίζει το ρεπορτάζ, «εμφανίζεται στις 262 στάσεις φορτηγών κατά μήκος του, όπου ανήλικα κορίτσια πωλούνται για σεξ, συχνά από τις οικογένειές τους και μερικές φορές ως μέρος των ανεπίσημου συστήματος παζαριού»…
Η Meninadanca, μια οργάνωση που προσπαθεί να εναντιωθεί στην σεξουαλική και κάθε άλλη εκμετάλλευση των παιδιών στις πόλεις κατά μήκος της BR-116, φέρνει στο φως ιστορίες που δεν αντέχονται…
Όταν μια ομάδα ακτιβιστών της Meninadanca πήγε στην απομακρυσμένη πόλη του Candido, η οποία διαπερνάται από την BR-116, ανακάλυψαν ότι τα ανήλικα κορίτσια της περιοχής προσφέρονται συχνά στους άνδρες… ως «βραβεία» κληρώσεων και στοιχημάτων.
Φορτηγά και νταλίκες φράζουν το δρόμο των μπαρ και των οίκων ανοχής της πόλης, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα τούβλινα, ετοιμόρροπα σπίτια όπου οικογένειες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ακριβώς αυτές οι οικογένειες είναι οι «πηγές» πλουτισμού του οργανωμένου εγκλήματος της παιδικής πορνείας, το οποίο παίρνει τα παιδιά έναντι χρημάτων.
Αλλά ακόμη και οι ακτιβιστές έμειναν έκπληκτοι ακούγοντας τον ψυχολόγο και δημοτικό σύμβουλο, Gleyce Farias, να τους λέει ότι τα παιδιά «απονέμονται» ως «έπαθλα». Ο ίδιος χρειάστηκε να παρέμβει από το να αποτρέψει τον γάμο της 12χρονης κόρης της με έναν 60χρονο πλούσιο, για τα χρήματα φυσικά.
«Ένα άλλο 13χρονο κορίτσι κατέληξε στο νοσοκομείο, λόγω σεξουαλικών βασανιστηρίων. Μας είπε πως από τα 9 της την ανάγκαζαν να βλέπει πορνογραφικές ταινίες, με τους άνδρες να πληρώνουν για να τους αγγίζει».
Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για καθεστώς. Μια άλλη οργάνωση, η Συμμαχία κατά της Διακίνησης Γυναικών και Κοριτσιών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CATWLAC) έχει ξεκινήσει καμπάνια κατά της πορνείας – της παιδικής συμπεριλαμβανομένης φυσικά – σημειώνοντας, ότι πολλοί από τους περίπου 6 εκατομμύρια τουρίστες που βρέθηκαν στην Βραζιλία με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και άλλοι τόσοι που υπολογίζονται να επισκεφθούν την χώρα με αφορμή τους Ολυμπιακούς, έρχονται στην πραγματικότητα για σεξουαλικό «τουρισμό», ο οποίος, σε πολλές περιπτώσεις, αφορά σε παιδιά και των δύο φύλων. Η αλματώδης αύξηση του εμπορίου του σεξ καθιστά την Βραζιλία ως τον δεύτερο παγκόσμιο προορισμό σεξουαλικού «τουρισμού», μετά την Ταϊλάνδη.
Ακόμη χειρότερα, με περίπου 500.000 παιδιά να υπολογίζεται ότι είναι θύματα του σεξουαλικού «τουρισμό», η Βραζιλία τείνει να γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που υφίστανται καταστάσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στον κόσμο.
Έξω από τα γήπεδα του τελευταίου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Βραζιλία, 10χρονια κορίτσια πωλούσαν σεξουαλικές «υπηρεσίες» έναντι 6 ρεάλ, ή αλλιώς… 1,62 ευρώ…
Αν και η οργάνωση υποστηρίζει ότι «η τουριστική βιομηχανία δεν είναι υπεύθυνη για την αύξηση της εμπορίας ανθρώπων», ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς την «δείχνει», σημειώνοντας ότι «η δομή και τα χαρακτηριστικά των τουριστικών υπηρεσιών δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες γι ‘αυτήν, κυρίως λόγω του εφησυχασμού των αρχών και της ασάφειες των ρυθμιστικών πλαισίων».
Έτσι, «η σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών στον τομέα του τουρισμού γίνεται κυρίως μέσω: Ταξιδιωτικών πακέτων που περιλαμβάνουν σεξουαλικές υπηρεσίες, αιθουσών μασάζ, πρακτορείων συνοδών για επιχειρηματίες, Μπαρ, πίστες χορού, εστιατορίων, αισθητικών “ινστιτούτων”, πρακτορείων μοντέλων».
Άντε… «καλή έναρξη» Ολυμπιακών Αγώνων…
Πηγή: ToPeriodiko