Με αφορμή την απαγόρευση της οδήγησης στη Σαουδική Αραβία για “ιατρικούς λόγους”

Ένας από τους πιο γνωστούς κληρικούς της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να οδηγούν επειδή κινδυνεύουν να τραυματίσουν τις ωοθήκες τους και να γεννήσουν “ελαττωματικά” παιδιά. Με αφορμή αυτό τον εξωπραγματικό ισχυρισμό το περιοδικό Time συνέλεξε άλλες πέντε περίεργες πεποιθήσεις για τις γυναίκες.

1. Οι μήτρες μπορεί να μετακινούνται έτσι τυχαία. Στην κλασική αρχαιότητα πίστευαν ότι η μετακίνηση της μήτρας, που μπορούσε υποθετικά να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ευθυνόταν για διάφορα γυναικεία προβλήματα, από τον υπερβολικό συναισθηματισμό τους, μέχρι τους πόνους στα γόνατα. Τα συμπτώματα των διάφορων ασθενειών εξαρτιόνταν από το σημείο του σώματος στο οποίο είχε πάει η μήτρα.

2. Τα σακατεμένα, σπασμένα πόδια είναι σέξι. Για πάνω από 10 αιώνες, εκατομμύρια γυναίκες στην Κίνα έσπαγαν τα πόδια τους και τα έδεναν με επιδέσμους ώστε να τα κάνουν μικρότερα. Τα μικροσκοπικά πόδια θεωρούνταν όμορφα και σημάδι κύρους.

3. Το διάβασμα βιβλίων κάνει τις γυναίκες στείρες. Το 1873, ο γιατρός στο Harvard Εdward Clarke, δημοσίευσε βιβλίο στο οποίο υποστήριζε ότι οι γυναίκες που διάβαζαν πολύ κινδύνευαν να μείνουν στείρες και να ατροφήσουν οι ωοθήκες και η μήτρα τους. Το διάβασμα υποτίθεται ότι έκανε το αίμα να συγκεντρώνεται στο κεφάλι, μακριά δηλαδή από τη μήτρα…

4. Ο αυτισμός δημιουργείται από τις κακές μητέρες. Ο Leo Kanner, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσδιόρισε τον αυτισμό ως νευρολογική διαταραχή το 1943. Μέσω μιας μικρής έρευνας υποστήριξε ότι τα αυτιστικά παιδιά έχουν μητέρες που δεν τους έδειξαν μητρική φροντίδα.

5. Οι Αμερικανίδες γυναίκες στην πραγματικότητα δεν θέλουν να ψηφίζουν. Η Εθνική Επιτροπή Κατά της Γυναικείας ψήφου υποστήριζε στις αρχές του 20 αι. ότι: “Το 90% είτε δεν θέλουν να ψηφίζουν, είτε δεν τους ενδιαφέρει. Η γυναικεία ψηφοφορία θα σήμαινε ανταγωνισμό με τους άνδρες αντί για συνεργασία”.

Πηγή: lifo