Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών κάλεσε σε δημόσια διαμαρτυρία με αφορμή την εκδίκαση της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, της προσφυγής του καταδικασμένου “βιαστή με την τυρόπιτα”, για αναπομπή της υπόθεσης στο Εφετείο

Από πλευράς γυναικείων ομάδων, στη διαμαρτυρία συμμετείχε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη και μέλη του Αρχείου Γυναικών ΔΕΛΦΥΣ. Σταθήκαμε μπροστά στον Άρειο Πάγο και μοιράσαμε το φυλλάδιο της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας, το οποίο θα κατατεθεί και στο δικαστήριο τη Δευτέρα, ως αίτημα των οργανώσεών μας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Κατά την υποβολή της αναίρεσης από δικηγόρο, του οποίου δεν γνωρίζουμε το όνομα, (η επί 7 χρόνια συνήγορος του βιαστή Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν εμφανίστηκε) υποβλήθηκαν τα αιτήματα, και στη συνέχεια ο εισαγγελέας τοποθετήθηκε υπέρ της απόρριψης των αιτημάτων ως αβάσιμων. Η απόφαση θα βγει σε μερικούς μήνες.

Η διαμαρτυρία μας πήρε μεγάλη δημοσιότητα, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της σκανδαλώδους αργοπορίας των δικαστηρίων να προχωρήσουν στην εκδίκαση της προσφυγής άλλων τριών από τα τέσσερα θύματα του βιαστή.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η εμπλοκή της συνηγόρου του βιαστή Ζωής Κωνσταντοπούλου  -που ως γνωστόν έχει στο μεταξύ εκλεγεί βουλευτίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- η οποία συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής για τη λίστα Λαγκάρ, γεγονός που τα ΜΜΕ θέλουν να συνδέσουν με το θέμα της υπεράσπισης του βιαστή που καταγγέλλουν οι γυναικείες οργανώσεις. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκη σ’ αυτή την ανάμειξη των δύο θεμάτων, χωρίς να πάρει καθαρή θέση για το θέμα του βιαστή και της σκανδαλώδους δικονομικής συμπεριφοράς της βουλευτίνας του. Ερώτημα επ’ αυτού καθώς και ερώτημα για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και της αρωγής των θυμάτων υπέβαλε η Φεμινιστική Πρωτοβουλία απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ με δημόσια ερώτησή της, την επίσης οποία επέδωσε σε μέλος του καθοδηγητικού οργάνου.

Ο αγώνας μας για το σοβαρό θέμα του βιασμού συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Ξάνθη στις 9 Μαρτίου, με πανελλαδική συμμετοχή. Παρακάτω το αίτημα της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ:

 

Ερώτηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως «Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» βλέπουμε με θλίψη να συνδέεται το θέμα ενός κατά συρροή βιαστή με τις επιθέσεις κατά του  ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρ. Εννοούμε τον γνωστό «βιαστή με την τυρόπιτα» που την υπεράσπισή του έχει αναλάβει εδώ και 7 χρόνια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εξελέγη στο μεταξύ βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τοποθετήθηκε υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης.

Η αίτηση αναιρέσεως, θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Σε απάντηση σχετικού άρθρου των ΝΕΩΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η επίθεση στη βουλεύτριά του Ζωή Κωνσταντοπούλου γίνεται λόγω ενασχόλησής της  στη Βουλή με τη λίστα Λαγκάρ.

Επειδή εμείς αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και συνακόλουθα την καταδίκη των βιαστών, ρωτάμε τον ΣΥΡΙΖΑ αν εγκρίνει την ανάμειξη της βουλεύτριάς του στο συγκεκριμένο θέμα, ως συνηγόρου του βιαστή, η οποία μάλιστα προσπαθεί με στρεψοδικία, αρνησιδικία, κωλυσιεργία να μην καταδικαστεί ο βιαστής, ώστε ως αποτέλεσμα να κουραστούν τα θύματα να ταξιδεύουν από τις μακρινές τους χώρες, υφιστάμενες συν τοις άλλοις και προσωπική οικονομική ζημία. Απευθύνουμε, τέλος, ερώτημα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποια μέτρα σκοπεύει  να λάβει για την πρόληψη αλλά και τον τερματισμό  της βίας κατά των γυναικών και ειδικότερα  για την τιμωρία των δραστών του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος του βιασμού, εφόσον  γίνει κυβέρνηση.

Απευθύνουμε δημόσια την ερώτηση αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως σκοπεύουμε αναλόγως να κάνουμε και με την απάντηση εφόσον τη λάβουμε.

 

Αθήνα, 6-2-2013

Με τιμή,

Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας  κατά των Γυναικών