της Βίκυς Καπετανοπούλου

Εγκλειστες στα διαβόητα πλέον «Καθαριστήρια της Μαγδαληνής» στην Ιρλανδία, χιλιάδες «αμαρτωλές» νεαρές γυναίκες, συχνά ανήλικες, πέρασαν τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής τους μέσα σε αυταρχικό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας υπό την επίβλεψη της Καθολικής Εκκλησίας. Η απάνθρωπη αυτή πρακτική, κοινό μυστικό από την ίδρυση του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους το 1922 ώς το 1996, έγινε αντικείμενο επίσημης έρευνας μόλις το 2011, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, που είχε χαρακτηρίσει τότε την υπόθεση σύγχρονη «δουλεία».

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η μία στις τέσσερις κοπέλες εστάλησαν στα κατ” ευφημισμόν καθαριστήρια-«καθαρτήρια» από το ίδιο το κράτος, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε επειδή οι κοινωνικές υπηρεσίες έκριναν ότι η διαμονή τους εκεί στοίχιζε φτηνότερα απ” ό,τι σε δημόσια ιδρύματα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, ήταν απόφαση των γονέων των θυμάτων, προκειμένου να εξορίσουν το «όνειδος» από την οικογένεια, σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της Καθολικής Εκκλησίας. «Ντροπή» εθεωρείτο όχι μόνον ο βιασμός ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά ακόμη και τα ψυχολογικά προβλήματα…

Παρότι τα θύματα υπολογίζονται σε 10.000 -πολλά δεν βρίσκονται πια εν ζωή- οι συντάκτες της έκθεσης κατάφεραν να πάρουν συνεντεύξεις από μόλις 100 γυναίκες, καθώς για τις περισσότερες ήταν δύσκολο ή αδύνατο να μοιραστούν τις συγκλονιστικές ιστορίες τους. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες, κορίτσια ακόμη και 9 ετών στέλνονταν υποτίθεται για επιμόρφωση στα «Καθαριστήρια της Μαγδαληνής», όπου καθολικές καλόγριες τα υπέβαλλαν όχι μόνο σε εξαντλητικές εργασίες παντός είδους, χωρίς καμία αμοιβή ή εκπαίδευση, αλλά και σε συστηματικό εκφοβισμό, καθημερινή προσευχή, διαρκείς επιπλήξεις και εξευτελισμούς, χωρίς να τους επιτρέπεται να φύγουν ή να έρθουν σε επικοινωνία με τους συγγενείς τους. Παρότι δεν αναφέρθηκαν κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης, η έκθεση αποτελεί άλλο ένα πλήγμα κατά της Καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας, που συνταράσσεται τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σεξουαλικών σκανδάλων με δράστες ιερείς.

Ο πρωθυπουργός Εντα Κένι δήλωσε μεν ότι λυπάται για τις γυναίκες αυτές, δεν ζήτησε όμως δημόσια συγγνώμη, όπως αιτούνταν επίμονα τόσο η αντιπολίτευση όσο και οργανώσεις των θυμάτων. Ζώντας τόσα χρόνια στιγματισμένες, οι σύγχρονες «Μαγδαληνές» απαιτούν τώρα από το κράτος ηθική και οικονομική αποζημίωση, απειλώντας ακόμη και με απεργία πείνας, αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών