Πάντα αριστερή, πάντα μαχητική

Πέθανε σήμερα στο Μιλάνο σε ηλικία 84 ετών η Ιταλίδα ηθοποιός Φράνκα Ράμε, σύζυγος του σκηνοθέτη, ηθοποιού και λογοτέχνη Ντάριο Φο, βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας. Η Φράνκα Ράμε είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2012 και από τότε η κατάσταση της υγείας της παρέμενε κρίσιμη.

Καταγόμενη από ιστορική οικογένεια θεατρανθρώπων, με ιδιαίτερη κλίση στο κουκλοθέατρο και τις μαριονέττες, η Φράνκα Ράμε είχε πρωτοεμφανιστεί στο θέατρο το 1924,  σχεδόν νεογέννητη, παίζοντας τον ρόλο του βρέφους. Το 1954 παντρεύτηκε τον Ντάριο Φο και τέσσερα χρόνια αργότερα ίδρυσαν τον θίασό τους στο Μιλάνο. Με τον θίασο La Comune δεν ανέβαζαν μόνο έργα, όπως τον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού» και το «Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω!», αλλά συμμετείχαν και στο κίνημα της αντι-πληροφόρησης, προκαλώντας το «κοινό» μικροαστικό αίσθημα, την μήνι των αρχών και της χριστιανοδημοκρατίας, την δικαιοσύνη (μηνύθηκαν πάμπολλες φορές, παραστάσεις τους απαγορεύθηκαν). Η καλλιτεχνική δημιουργία συμβάδιζε πάντα με την πολιτική και κοινωνική προσφορά τους. Αγκάλιασαν το κίνημα του Μάη του 1968 και ασπάσθηκαν τις ιδέες και διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος.

Πάντα στο πλευρό του συζύγου της στην καλλιτεχνική αλλά και πολιτική του στράτευση, έδωσε πολλές μάχες, συμμετέχοντας έντονα τα τελευταία χρόνια στον αγώνα κατά των βιασμών των γυναικών. Η ίδια είχε πέσει θύμα βιασμού, από μέρους νεοφασιστών, τo 1973. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ και παραγράφηκε με την πάροδο 25 ετών. Μάλιστα, είχε την δύναμη, από την εμπειρία της αυτή, να γράψει κι έναν μονόλογο («Ο βιασμός»).

Πηγή: REDNotebook