Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας) συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Η ΟΣΥ τους κατέβαλε 3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα μόλις 1,5 μισθό από τους 7,5 που τους οφείλονται!! Πρόκειται για σκανδαλώδη συμπεριφορά!!

Επίσης, αντί να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες (έχει ψηφιστεί ειδικός νόμος γι’ αυτό από τον Αύγουστο) έφερε νέα εργολαβική εταιρία για τον καθαρισμό των οχημάτων, την ΕΥΚ  Α.Ε!

Η ΕΥΚ είπε πως δεν μπορεί να προσλάβει όλες τις υπάρχουσες καθαρίστριες γιατί έχει δήθεν δικό της προσωπικό και πως έχει θέσεις μόνο για 40 από τις «παλιές». Στην πραγματικότητα η ΕΥΚ δεν θέλει να προσλάβει εργαζόμενες που έχουν οργανωθεί σε σωματείο, ενώ η πρόταση για να προσλάβει 40 από αυτές δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσπάθεια διάσπασης του σωματείου.

Ή όλες ή καμία!

Στη συνέλευση του σωματείου τους (ΣΕΡΚΑ) οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες πήραν την απόφαση πως στην πρόταση της ΕΥΚ για 40 προσλήψεις απαντάνε: «ή όλες ή καμία».

Και την απόφαση αυτή την τίμησαν!

Από τις περίπου 90 καθαρίστριες που είναι μέλη του σωματείου καμία δεν πούλησε τις συναδέλφισσές της (με εξαίρεση 2 άτομα που είχαν από καιρό σταματήσει να έρχονται στις συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις) παρά τα τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από την ΕΥΚ και τους υπεργολάβους της…

Διαμαρτυρίες και συμβολικοί αποκλεισμοί των αμαξοστασίων της ΟΣΥ

Οι απολυμένες και απλήρωτες καθαρίστριες οργανώνουν κάθε βράδυ διαμαρτυρία έξω από 1 από τα 7 αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διαμαρτυρίες έξω από τα αμαξοστάσια του Βοτανικού, των Α. Λιοσίων και του Ελληνικού και από την Τρίτη (27/12) σειρά θα έχουν τα υπόλοιπα αμαξοστάσια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέος γύρος.

Από τις διαμαρτυρίες των καθαριστριών έξω από τα αμαξοστάσια

Οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ (οδηγοί, φύλακες, κλπ) είναι στην πλειοψηφία τους με το μέρος των αγωνιζόμενων καθαριστριών. Δεν λείπουν όμως και οι παραφωνίες. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στα Α. Λιόσια ο προϊστάμενος του συνεργείου βγήκε στην πύλη του αμαξοστασίου φωνάζοντας και προσπαθώντας να διώξει τις καθαρίστριες που είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα. Όταν δεν τα κατάφερε, κάλεσε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί όμως που ήρθαν, όταν κατάλαβαν τι ακριβώς συμβαίνει συντάχθηκαν στην ουσία με τις καθαρίστριες και δεν έκαναν καμία προσπάθεια να τις απομακρύνουν.

Μέσα από τις διαμαρτυρίες στα αμαξοστάσια οι καθαρίστριες μπόρεσαν επίσης να διαπιστώσουν και στην πράξη πως η ΕΥΚ δεν έχει δικό της προσωπικό όπως ισχυριζόταν, καθώς οι νέοι καθαριστές που ερχόταν στα αμαξοστάσια (και οι οποίοι έφευγαν βλέποντας τη μαζική διαμαρτυρία στις πύλες) ήταν από 2 έως 6 άτομα σε αμαξοστάσια που χρειάζονται 20-25 άτομα

Αγώνας για όλα τα δεδουλευμένα και για απευθείας συμβάσεις με την ΟΣΥ

Από την Τρίτη 27 Δεκέμβρη οι απολυμένες καθαρίστριες θα συνεχίσουν τον αγώνα για να τους καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους αλλά και για να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους, όπως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών.

Πηγή: Ξεκίνημα

 

Διαβάστε ακόμα

«Αγαπητοί επιβάτες…»