της Χριστίνας Κοψίνη

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών, ανοίγει για πρώτη φορά σε δικαστικό επίπεδο η υπόθεση Κούνεβα. Με νομικούς παραστάτες τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ (Μ. Λαγουβάρδου) και τη δικηγόρο που είχε από την πρώτη στιγμή και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης (Δ. Βαγιαννού), η γυναίκα που δέχθηκε δολοφονική επίθεση με καυστικό οξύ πέντε χρόνια πριν, καθώς επέστρεφε από τη βάρδια της σε συνεργείο καθαρισμού των ΗΣΑΠ, θα ζητήσει από τους δικαστές να χαρακτηριστεί εργατικό το «ατύχημα» που υπέστη, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σύνδεση της δολοφονικής επίθεσης με τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα.

Η κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ως γενική γραμματέας του σωματείου καθαριστριών, ΠΕΚΟΠ, ήταν σε διαρκή σύγκρουση με εργολαβικές εταιρείες λόγω της επιμονής της να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι του κλάδου για πλήρη απασχόληση και με βαρέα ένσημα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Πολλές εταιρείες απέφευγαν να ασφαλίζουν στο καθεστώς των βαρέων ενσήμων, καθιερώνοντας αυθαίρετα και μονομερώς διάλειμμα διάρκειας 30 λεπτών σε κάθε βάρδια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ασφαλίζουν το προσωπικό τους στην κατηγορία των μεικτών ενσήμων, με εξοικονόμηση για τις εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αίτημα αυτό (ασφάλιση στα βαρέα) η ίδια η επιτροπή ενστάσεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ το αναγνώρισε, αλλά μόνο γι’ αυτήν, κατά την έκδοση της αναπηρικής σύνταξης την οποία αναγκάστηκε να πάρει λόγω των μη αναστρέψιμων βλαβών που υπέστη η υγεία της. Η δολοφονική επίθεση κατά της μετανάστριας από τη Βουλγαρία και αρχηγού μονογονεϊκής οικογένειας έφερε στην επιφάνεια το γκρίζο τοπίο των αναθέσεων από δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς σε εργολαβικές εταιρείες και έθεσε υπό διερεύνηση το περιεχόμενο των συμβάσεων και τις παρανομίες στις αμοιβές των αλλοδαπών εργαζομένων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η «υπόθεση Κούνεβα», που παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη για την Αστυνομία (αν και δόθηκαν πλείστες όσες υποσχέσεις από πρώην υπουργούς Προστασίας του Πολίτη), διατηρήθηκε στη δημοσιότητα από ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης πολιτών, φορέων και ΜΜΕ με δύο βασικά αιτήματα: τη σύλληψη των δραστών και την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας προς την οικογένεια. Το πρώτο δεν έγινε, καθώς η έρευνα παρουσιάζει κενά. Το δεύτερο συντελέστηκε με το υστέρημα ανθρώπων που έσπευσαν τότε (χειμώνας του 2009) στις τράπεζες για να καταθέσουν ακόμη και 3 ευρώ. Πρόσφατα, κεντρική υπηρεσία του υπ. Οικονομικών ζήτησε από την οικογένεια να υποβάλει παραστατικά και δηλώσεις των τριών τελευταίων χρόνων προκειμένου να δικαιολογήσει το ποσό (που κατέθεσαν οι πολίτες για την αποκατάσταση της υγείας της). Ενδεχομένως πριν ακόμη και από τη λίστα Λαγκάρντ, οι ελληνικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα του περιεχομένου της λίστας καταθετών υπέρ Κούνεβα! Μεγάλη πρόοδος, πέντε χρόνια μετά, για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Πηγή: Καθημερινή