της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών 

Η βάρβαρη σεξουαλική κακοποίηση μαζί με φόνο της νέας γυναίκας στην Ξάνθη στις 24-12-2012, καθώς και ο ομαδικός βιασμός με φόνο φοιτήτριας στην Ινδία, συζητήθηκαν έντονα στην κοινωνία μας,  πρόκειται όμως για αγανάκτηση και οργή που εκφράζεται κυρίως όταν ο βιασμός συνοδεύεται από φόνο. Ο βιασμός από μόνος του, σε άλλες περιπτώσεις, δεν έχει προκαλέσει την ίδια αντίδραση παρότι είναι ένα κακούργημα που ξετυλίγεται τακτικότατα πίσω από κλειστές πόρτες και έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των θυμάτων. Επί πλέον, συχνά, τα θύματα κατηγορούνται ότι  «τα ήθελαν» πράγμα που τα αποθαρρύνει να καταγγείλουν. Ακόμη όμως και στη περίπτωση καταγγελίας, η δίωξη τελείται πλημμελώς,  από τις αστυνομικές  και  δικαστικές αρχές, κάτι που δεν βοηθά ούτε στην αποτροπή ούτε στην τιμωρία αυτού του κακουργήματος.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο αναίρεση Έλληνα πολίτη που έχει καταδικασθεί με 5 χρόνια κάθειρξης σε βαθμό Εφετείου,  για το βιασμό μιας τουρίστριας το 2005. Έχει επίσης καταγγελθεί από άλλες τρεις στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης. Δυστυχώς η δίκη για αυτές τις τρεις δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, λόγω των προβλημάτων του δικαστικού συστήματος και της πρωτοφανούς παρακώλυσης της δικαιοσύνης από τη συνήγορο του βιαστή. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε αρχικά για κατά συρροήν βιασμό 4 τουριστριών, μιας από βόρεια ευρωπαϊκή χώρα, μιας Καναδέζας και δύο Αυστραλέζων. Η δίκη όμως διαχωρίστηκε λόγω απουσίας των  τριών που δεν είχαν κλητευθεί νόμιμα στις μακρινές χώρες τους, οπότε η όλη διαδικασία για αυτές χρονοτριβεί μέχρι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς τριγύριζε στην Πλάκα, πλησίαζε νεαρές τουρίστριες και πρότεινε να τις ξεναγήσει. Τους πρόσφερε μια τυρόπιτα όπου μέσα είχε φροντίσει να βάλει το υπνωτικό και βαρύ χάπι STILNOX, στη συνέχεια τις οδηγούσε να πιουν παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό, για να έρθουν στο «πνεύμα των  Θεών», (συνδυασμός που προκαλεί παραισθήσεις, παράλυση κλπ), μετά τις οδηγούσε σε παρακείμενο ξενοδοχείο υποβασταζόμενες, τις βίαζε και έφευγε. Η συγκεκριμένη 19χρονη τότε κοπέλα, βρέθηκε μετά από ώρες από τον ξενοδόχο στο δωμάτιο αναίσθητη και σε κακή κατάσταση, οπότε κλήθηκε ασθενοφόρο και αστυνομία. Η ίδια περίπου ιστορία έχει αναφερθεί στις καταθέσεις των άλλων τριών γυναικών  που έχουν καταγγείλει τον ίδιο για βιασμό.

Ο βιαστής συνελήφθη μετά από έρευνα του τοπικού αστυνομικού τμήματος στην περιοχή, να παρενοχλεί κοπέλες με τον ίδιο σκοπό, χωρίς δηλαδή να έχει διακόψει τη δράση του, και αναγνωρίσθηκε στη συνέχεια από όλες τις καταγγέλλουσες.

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία παρακολούθησε τη δίκη στο Εφετείο, με τις απίστευτα πολλές συνεδριάσεις, καθυστερήσεις και κωλυσιεργία, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης. Από το Μάιο του 2011 που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και προτάθηκε η ενοχή χωρίς ελαφρυντικά, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ζήτησε τέσσερεις φορές εξαιρέσεις έδρας,  εκτός από τις αμέτρητες διακοπές που ζητούσε γιατί «είχε μια άλλη δίκη», η απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2012, δηλαδή μετά από 10 μήνες και 30 συνεδριάσεις. Ως συνήθως, και σ’ αυτή τη δίκη, καταγγέλθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις που ήμασταν παρούσες.

Ζητούμε την καταδίκη των βιαστών και την επιβολή των προβλεπόμενων αυστηρών ποινών και δεν δεχόμαστε το κακούργημα αυτό να αξιολογείται ως σοβαρό μόνο όταν συνοδεύεται από φόνο. Ο βιασμός είναι βία, παραβίαση του σώματος της γυναίκας (συνήθως συνοδεύεται και από άλλες σωματικές βλάβες), και στη συνέχεια ψυχικό τραύμα, για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Παράλληλα είναι πηγή φόβου για τις γυναίκες σε πολλές συνθήκες ζωής, συχνά μέσα στο ίδιο το σπίτι, στο φιλικό περιβάλλον,  στο σχολείο, στο δρόμο, και για κάθε ηλικία.

Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα βιασμού. Ζητούμε από τα δικαστήρια να μην δείχνουν επιείκεια και να μην αναγνωρίζουν ελαφρυντικά σε αυτού του είδους τα κακουργήματα. Ζητούμε από τον Άρειο Πάγο να εκδικάσει κατά προτεραιότητα την αναίρεση στην υπόθεση αυτή ώστε η καταδίκη να καταστεί αμετάκλητη πριν την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό της υπόθεσης για τις καταγγελίες βιασμού από άλλες τρεις γυναίκες, στις 3 Ιουνίου 2013.

Αθήνα, 4-2-2013