της Άννας Κοντοθανάση

Η τυπική της ιδιότητα ήταν νομικός, διδάκτορας του Συγκριτικού Δικαίου, Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Ακούραστη υπεύθυνη από το 1977 του Τμήματος Νομικής Συμβουλευτικής του Συνδέσμου, χάρισε στήριξη νομική αλλά και ψυχολογική σε χιλιάδες γυναίκες που ζήτησαν τη συνδρομή της.

Ακόμη με μελέτες και άρθρα της σε πολλά περιοδικά αλλά και στον Αγώνα της Γυναίκας, το περιοδικό του ΣΓΤΔΤΓ, υποστήριξε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές αλλά και γενικότερες κοινωνικές αλλαγές που απαιτούνται για την απόκτηση της πραγματικής ισοτιμίας γυναικών και ανδρών.

Για όσες τη γνωρίσαμε πιο ουσιαστικά, η Έλια ήταν μία ψυχή που παλλόταν ενάντια στο άδικο, ενάντια στις κάθε μορφής διακρίσεις και ιδιαίτερα στις διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών.

Βαθιά δημοκρατική και μαχητική, πάλεψε σε όλη της τη ζωή για τα ιδανικά της, υποστηρίζοντας τις γυναίκες όχι μόνο σ το Τμήμα Νομικής Συμβουλευτικής, αλλά ακόμη και στο σπίτι της, καθημερινά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ποτέ δεν έπαψε να προσφέρει ανιδιοτελώς και ακούραστα τις γνώσεις και τη μέριμνά της.

Οραματιζόταν για τις γυναίκες ένα δίκαιο που το ονόμαζε «Δίκαιο της Στοργής», δηλαδή ένα δίκαιο ισότιμο αλλά και με καρδιά και τόλμη για την άρση των διακρίσεων.