της Αναστασίας Γιάμαλη

Aς μιλήσουμε για βιασμούς. Ας μιλήσουμε για βιασμούς στην πολιτισμένη Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ, που παρουσίασαν τον ομαδικό βιασμό της άτυχης Ινδής φοιτήτριας στο λεωφορείο ως «εγγενές πρόβλημα κουλτούρας»… Την ώρα που η μέση αμερικανική οικογένεια μεγαλώνει και γαλουχεί τους γιους της με τα πρότυπα του “μάτσο” άνδρα, δυνητικά βιαστών…

Επιδημία βιασμών υπάρχει και στις ΗΠΑ

Κάθε δύο λεπτά κάποιος κακοποιείται σεξουαλικά στις ΗΠΑ. Είναι “πολιτισμένοι” όμως εκεί. Τόσο “πολιτισμένοι” που σύμφωνα με τα στοιχεία του RAINN (Rape Abuse and Incest National Institute) μία στις έξι γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού!

Τον Δεκέμβρη ήρθε στο φως της δημοσιότητας  -στη χώρα μας πέρασε στα ψιλά- ακόμη μια υπόθεση ειδεχθούς ομαδικού βιασμού στο Steubenville του Οχάιο. Εκεί, δύο “σταρ”- παίκτες της ομάδας ράγκμπι -την οποία οι κάτοικοι έχουν αναγάγει σε υπέρτατη αξία- βίασαν μια μεθυσμένη έφηβη. Ενημέρωσαν σχετικά και τους φίλους τους με αναρτήσεις στο twitter, τις οποίες όμως στη συνέχεια διέγραψαν. Οι “σοβαροί” ενήλικες έσπευσαν να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν όχι την κοπέλα, αλλά τα «αστέρια» και το πώς θα επηρεαστεί το μέλλον και η καριέρα τους. Ενδεικτικά ο βοηθός προπονητή της ομάδας δήλωσε σχετικά: “O βιασμός ήταν απλά μια δικαιολογία, νομίζω. Τι άλλο να πεις στους γονείς σου όταν επιστρέφεις λιώμα στο σπίτι… Έπρεπε να εφεύρει κάτι. Τώρα προσπαθούν να διαλύσουν το αθλητικό πρόγραμμα εξαιτίας αυτού».

Την περασμένη εβδομάδα, οι Anonymous αποφάσισαν να επέμβουν δημοσιεύοντας ένα βίντεο ενός παλιού μαθητή του Steubenville, του Michael Nodianos -τραβηγμένο την ώρα που γίονονταν ο βιασμός- με τον νεαρό φοιτητή πλέον να σχολιάζει αστειευόμενος πως «Τη βιάσαν πιο γρήγορα κι από τον Μάικ Τάισον»… Μετά τους Anonymous σειρά είχαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το «Οccupy Steubenville» ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με στόχο να καταγγελθεί η προστασία που παρείχε ο σερίφης της πόλης στους δύο νεαρούς λόγω της φιλίας που τον δένει με τον προπονητή τους. Κάποιοι κάτοικοι του Steubenville -εκείνοι που δεν είναι με τα “μυαλά στα κάγκελα” για την ομάδα- αντιδρούν. Η πρώην πορνοστάρ Traci Lords, μεγαλωμένη στο Steubenville, αποκάλυψε στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής πως είχε πέσει θύμα βιασμού στην ηλικία των δέκα ετών και συνέχισε αναλύοντας τη «μάτσο» κουλτούρα που επικρατεί σε μία πόλη «κολλημένη με την μπάλα» και το ράγκμπι. Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φλεβάρη.

Την ίδια εβδομάδα που το επίμαχο βίντεο δόθηκε στην δημοσιότητα από τους Anonymous, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επικαιροποίησαν τον νόμο περί “Βίας κατά των Γυναικών” (VAWA) με ρυθμίσεις που θα κάλυπταν την LGBT (ομοφυλόφιλη και τρανσέξουαλ) κοινότητα, τους μετανάστες και τις γυναίκες της κοινότητας των αυτόχθονων Αμερικανών.

Ναι, ενδεχομένως στην Ινδία ο μισογυνισμός να είναι μέρος της κουλτούρας κάποιων κοινωνικών ομάδων. Ούτε λόγος όμως για τον μισογυνισμό και σεξισμό όπως αυτός ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο στις ΗΠΑ. Στην Ινδία -σύμφωνα με τα κυρίαρχα ΜΜΕ- “είναι όλοι μισογύνηδες”, γεγονός που εξηγεί τον βιασμό και τον βάζει σε πλαίσιο, ενώ στις ΗΠΑ τα παιδιά είναι «ψυχοπαθείς», άρα πρόκειται για πράξη εκτός πλαισίου και αδικαιολόγητη, μια εξαίρεση που θα παραμείνει εξαίρεση. Όπως τότε, που έσπευδαν να παρουσιάσουν τον ακροδεξιό μακελάρη Άντερς Μπρέιβικ ως ψυχασθενή, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ιδεολόγος, φασίστας. Έτσι και τώρα, προτιμούν να παρουσιάσουν τους βιαστές ως τέρατα, παρά να δουν το ουσιαστικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη λογική της πλειονότητας των κατοίκων, των γονέων και των προπονητών δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση που συναντάται μονάχα σε αυτή την πόλη του Οχάιο, κάθε άλλο…

Σε μια χώρα, τόσο υποκριτική που το να μιλήσεις στον ενικό σε χώρο δουλειάς μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός μίας έφηβης θεωρείται εξαίρεση και “ατόπημα” που δεν θα έπρεπε να στοιχίσει την καριέρα των νεαρών αθλητών. Στην ίδια χώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι -θυμόμαστε όλοι τα προεκλογικά σχόλια του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Tόντ Άκιν και τόσων άλλων- αποκαλούν τον βιασμό… “θέλημα Θεού” και που το Ανώτατο Δικαστήριο -αυτό της Άιοβα που απαρτίζεται αποκλειστικά από άντρες- αποφασίζει πως τα αφεντικά δικαιούνται να απολύσουν μια εργαζόμενη επειδή τη βρίσκουν “ακαταμάχητη” και τη θεωρούν “απειλή για τον γάμο τους”, οι βιασμοί αυτού του τύπου από αυτούς τους τύπους είναι αναμενόμενοι. Μιλάμε για μία χώρα που ο ομαδικός βιασμός μιας 11χρονης στο Τέξας παρουσιάζεται από τους “Νew York Times” συνοδευόμενος από παραλειπόμενες λεπτομέρειες, όπως ότι “φορούσε μακιγιάζ και ρούχα που θα άρμοζαν σε 20άρα”…

Στην Αμερική του σήμερα ισχύει αυτό που έλεγαν κάποτε για την Κίνα: “Ό,τι κινείται τρώγεται”, με τη μόνη διαφορά ότι για να φαγωθεί πρέπει να ‘ναι γυναίκα… Αν είναι και φτωχή, τόσο το καλύτερο… Μην ξεχνάμε πως η ιστορία με τον βιασμό της καμαριέρας από τον τότε ισχυρό άντρα του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν κατέληξε με τον πλούσιο κύριο να πληρώνει 7 εκατ. στην άτυχη εργαζόμενη και να τη βγάζει λάδι εξωδικαστικά…

Οι βιασμοί είναι συνάρτηση κουλτούρας, πολιτικής και κυρίαρχου συστήματος. Στην Αμερική γίνονται βιασμοί όπως και στην Ινδία και οπουδήποτε αλλού. Και, όπως οπουδήποτε αλλού, τιμωρούνται μόνο μερικοί συνδυασμοί: π.χ., λευκός βιαστής-μαύρη βιαζόμενη δεν τιμωρείται. Πλούσιος βιαστής-φτωχή βιαζόμενη δεν τιμωρείται. “Καλά παιδιά” βιαστές, προκλητικά ντυμένη βιαζόμενη δεν τιμωρείται. Δεν θεωρείται καν “θύμα”. Αν μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο. Ισχύουν και στα καθ’ ημάς.

Πηγή: Αυγή