της Δήμητρας Σπανού

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέφτασαν στο Παρίσι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Γάμος για Όλους» που θα επιτρέψει τους γάμους και τις υιοθεσίες σε ομόφυλα ζευγάρια. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή στο τέλος του μήνα και η κυβέρνηση Ολλάντ δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω. Ο πρόεδρος μάλιστα σχεδιάζει να παραβρεθεί σε έναν από τους πρώτους γάμους ομοφυλόφιλων αφού περάσει ο νόμος, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι διοργανωτές, κυρίως από καθολικές οργανώσεις, καθώς και την δεξιά και οργανώσεις μουσουλμάνων κάνουν λόγο για συμμετοχή που άγγιξε τους 100.000 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά. Η διαμαρτυρία έρχεται ως συνέχεια μιας πολύμηνης καμπάνιας για το ζήτημα.

Απέναντί τους βρέθηκαν λίγοι ακτιβιστές και  μέλη των Femen, οι οποίες εμφανίστηκαν όπως πάντα γυμνόστηθες με συνθήματα στα σώματά τους, αυτή τη φορά προσποιούμενες τις καθολικές καλόγριες. Ακολούθησε συμπλοκή, με χτυπήματα και κλωτσιές, καθώς και χημικά προς τους υπέρμαχους των ίσων δικαιωμάτων.

Παρά τις διαδηλώσεις όμως, σε δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η κοινωνία είναι πλειοψηφικά υπέρ των γάμων, ακόμα και των υιοθεσιών, αν και σε μικρότερο ποσοστό.

Μερικά συνθήματα από τα πανό και τις πικέτες:

«Η Γαλλία χρειάζεται παιδιά, όχι ομοφυλοφιλους», «Γεννημένος από μαμά και μπαμπά», «ο άντρας και η γυναίκα είναι η βάση της οικογένειας», «μια μητέρα και ένας πατέρας για όλα τα παιδιά», «γάμος είναι ένας άντρας και μια γυναίκα»

Παράλληλα, τέσσερα μέλη των Femen διέκοψαν την κυριακάτικη λειτουργία του Πάπα στην πλατεία του Άγιου Πέτρου, όταν εμφανίστηκαν γυμνόστηθες ανάμεσα στο πλήθος, να φωνάζουν συνθήματα κατά της ομοφοβίας. Οι διαμαρτυρόμενες συνελήφθησαν.