της Γιωργίας Μανώλη

Με αφορμή τις διάφορες δράσεις που λαμβάνουν ήδη χώρα στο πλαίσιο ενημέρωσης για την 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, συζητήσαμε με τη Γεωργία Ροβόλα, κοινωνιολόγο του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τις δομές υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας.

Μίλησε μας για την δουλειά σου στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών  του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας 

Στο Κέντρο εργάζομαι ως κοινωνιολόγος. Η δομή στελεχώνεται από 4 στελέχη, μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο, μια νομικό και την κοινωνιολόγο. Όταν μια γυναίκα απευθύνεται σε εμάς, καταρχήν γίνεται η υποδοχή όπου ανιχνεύεται το αίτημα και το κατά πόσο αφορά περιστατικό που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη δομή μας. Στη συνέχεια κλείνεται ραντεβού με την κοινωνική λειτουργό και αναλόγως τα αιτήματα της εξυπηρετούμενης με την νομικό, την ψυχολόγο κλπ. Μέρος της δουλειάς του/της κοινωνιολόγου είναι επίσης η δικτύωση με άλλους φορείς. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ως Κέντρο ασχολούμαστε και με δράσεις πρόληψης που υλοποιούνται στην τοπική κοινότητα σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, τις δημοτικές βιβλιοθήκες κ.α. καθώς η πρόληψη σε μικρότερες ηλικίες αλλά και η διάχυση της πληροφορίας, για την ύπαρξη των δομών αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, είναι πολύ σημαντική.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, εντάσσεται σε ένα δίκτυο δομών που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσα στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών». Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 61 δομές, τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων και τους ξενώνες φιλοξενίας. Επιπλέον υπάρχει η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Ποιος/ά μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς;

Δεχόμαστε γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας, σωματική, ψυχολογική, οικονομική ή έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω φύλου. Δηλαδή απευθυνόμαστε σε γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, trafficking κ.α. Επιπλέον σε εμάς μπορεί να απευθυνθεί ο καθένας που επιθυμεί να λάβει πληροφόρηση σε σχέση με το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.

Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την εργασία σας; επίσης ποια η σχέση ανάμεσα στην κρίση και την έμφυλη βία; (παρατηρείται ότι έχει όντως αυξηθεί π.χ)

Καθώς είναι η πρώτη φορά που η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας δεν υπάρχουν τα απαραίτητα συγκριτικά στοιχεία με την ύπαρξη της έμφυλης βίας σε περιόδους προ κρίσης. Η καθημερινή επαφή μας όμως με γυναίκες που υφίστανται βία στις σχέσεις τους δείχνει ότι η έλλειψη θέσεων εργασίας αποτελεί βασικό εμπόδιο στην εγκατάλειψη της κακοποιητικής σχέσης. Συμφωνούμε ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πολυπαραγοντικό και με αυτή την έννοια η οικονομική κρίση μπορεί να παίζει το ρόλο της αλλά δεν είναι και ο μόνος παράγοντας που συντελεί στην ύπαρξη ή την αύξηση του φαινομένου. Τα έμφυλα στερεότυπα, η πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας αλλά και η αύξηση της βίας γενικότερα αποτελούν επίσης παράγοντες που επηρεάζουν και το φαινόμενο αντίστοιχα της έμφυλης βίας.

Στο δεκαήμερο δράσης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών επισκεφτήκατε το AthensCon με τη βιωματική δράση «Πνίξε τη Βία». Ποια ήταν η ανταπόκρισή του κόσμου; 

Το AthensCon είναι ένα φεστιβάλ comic μεταξύ άλλων. Η παρουσία μας εκεί, ανάμεσα στα περίπτερα με super ήρωες και comic σίγουρα ήταν κάτι που πολλοί από τους επισκέπτες δεν περίμεναν να δουν. Τα comic συχνά περιέχουν πολλή βία. Έτσι η δράση μας είχε ως στόχο αφενός να αντιδιαστείλει τη χρήση της βίας που γίνεται με συμβολικό τρόπο στα comic με τη χρήση  της βίας που δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή στην πραγματική ζωή και αφετέρου να ενημερώσουμε για το δίκτυο των δομών που υπάρχει για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Η συμμετοχή μας στο AthensCon έγινε ύστερα από πρόσκληση της επιμελήτριας εκθέσεων Βέρας Καρτάλου, η οποία εμπνεύστηκε και την δράση “Πνίξε τη βία”. Ο κόσμος, ανεξαρτήτου φύλου, ανταποκρίθηκε με πολύ θετικό τρόπο στη δράση μας. Άλλωστε υπήρχε και μια διασκεδαστική διάσταση σε αυτή τη δράση όπου ο επισκέπτης έριχνε ένα χάρτινο βατραχάκι origami μέσα σε ενα ενυδρείο “πνίγοντας” με αυτόν τον τρόπο τη βία που μπορεί να έχει υποστεί και ο ίδιος ή ίδια.

Τι άλλες δράσεις περιλαμβάνει το δεκαήμερο δράσης που οργανώνετε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας;

Από τις 14 έως και τις 25 Νοέμβρη υλοποιούνται μια σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στον Δήμο μας. Το παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι αλλά και τα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ρομά που επίσης υλοποιείται στην Δήμο, θα ζωγραφίσουν το μήνυμά τους ενάντια στην βία κατά των γυναικών σε σελιδοδείκτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα μοιραστούν μέσω των δημοτικών δανειστικών βιβλιοθηκών σε δημότες που τις επισκέπτονται. Επίσης αφιερώσαμε κάποιες μέρες όπου ενημερώνουμε δημότες σε κεντρικά σημεία της πόλης, για το δίκτυο δομών και τη δράση τους (street work). Στις 25 Νοεμβρίου θα προβάλουμε στον Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” την ταινία Μητριαρχία σε σκηνοθεσία Ν. Κορνήλιου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τους συντελεστές της ταινίας και εκπρόσωπο της  Διοτίμα.  Όπως καταλαβαίνετε για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις, πέρα από τα στελέχη του Κέντρου, έχουν συμμετάσχει και βοηθήσει και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι αλλά και αιρετοί του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια προς τον κοινό σκοπό της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα ζητήματα της έμφυλης βίας με τίτλο “Η Πόλη στοχεύει ενάντια στην Βία”.

Στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε στις 7/11 μια από τις μεγαλύτερες πορείες κατά της έμφυλης βίας. Επίσης παρατηρείται στην Ισπανία μεγάλη κινητοποίηση στο θέμα αυτό αντίθετα με την Ελλάδα που ακόμα και σήμερα πολλές φορές αντιμετωπίζει π.χ. το φόνο κάποια γυναίκας ως έγκλημα πάθους. Κάποιο σχόλιο επί τούτου;

Είναι αλήθεια ότι η Ισπανία όπως και η Ιταλία είναι πρωτοπόρες στα ζητήματα αντιμετώπισης  της έμφυλης βίας. Έχουν οργανωμένες δομές που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Βέβαια η κρίση έχει πλήξει πολύ αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα πολλές δομές να κινδυνεύουν με κλείσιμο και εκεί. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα. Ζούμε το εξής παράδοξο: Η νομοθεσία που υπάρχει σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία είναι πιο μπροστά από τη νοοτροπία των ανθρώπων στη χώρα μας. Σίγουρα αν δεν αλλάξει και η νοοτροπία, τα στερεότυπα γύρω από το φύλο κ.λ.π. δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

 

Διαβάστε ακόμα

10ημερο για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας