Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θεσπίζοντας το Σύμφωνο μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Σε μια ιστορική απόφαση για το ελληνικό κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε σε ευρεία σύνθεση την Ελλάδα για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που έχει θεσπίσει, το μοναδικό σ΄ όλο τον κόσμο που αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το ΕΔΔΑ έκρινε κατά ευρεία πλειοψηφία (16-1) ότι με τη θέσπιση του Συμφώνου μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, η Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 8: δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, σε συνδυασμό με ο άρθρο 14: απαγόρευση διακρίσεων.

Κατά της Ελλάδας είχαν προσφύγει το 2009 τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια: ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και ο Νίκος Μυλωνάς και τρία ανώνυμα, δύο γυναικών και ένα ανδρών. Οι προσφυγές έγιναν από τις οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS μέσω του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου και του διδάκτορα Νομικής Βαγγέλη Μάλλιου.

«Η Ελλάδα ολόκληρη καταδικάστηκε για το πανευρωπαϊκά μοναδικό σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, αφού από τότε που το νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 καμιά κυβέρνηση δεν το επέκτεινε και καμιά αντιπολίτευση δεν κατέθεσε σχέδιο νόμου για την επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τη δημόσια έκκληση οργανώσεων ομοερωτικών ατόμων και δικαιωμάτων του ανθρώπου στις 24 Ιουλίου 2011 που έμεινε αναπάντητη. Σήμερα η Ελλάδα ολόκληρη οφείλει να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει αμέσως το νόμο, όπως άλλωστε είχε προτείνει νομοπαρασκευαστική επιτροπή το Δεκέμβριο 2010» δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς.

Στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2013, παρενέβησαν ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Γαλλίδα δικηγόρος Caroline Mécary με παραστάτες τον δόκτωρα Ευάγγελο Μάλλιο, συνεργάτη του κ. Αλιβιζάτου, και τον Παναγιώτη Δημητρά εκ μέρους του ΕΠΣΕ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών