Συγκλονιστικές μαρτυρίες για βασανιστήρια και βιασμούς από το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μεταφέρουν επιζώντες του μοιραίου ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

«Από ό,τι μας είπαν επιζήσαντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου, γυναίκες (που επέβαιναν στο σκάφος) βιάστηκαν μαζικά από μέλη της εγκληματικής συμμορίας που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Οι βιασμοί και τα βασανιστήρια φέρεται να πραγματοποιήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη συνοριακή περιοχή ανάμεσα στο Σουδάν και τη Λιβύη, πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

Οκτώ μετανάστες από την Ερυθραία αναγνώρισαν έναν 24χρονο Σομαλό ως έναν από τους επικεφαλής της σπείρας, ο οποίος και συνελήφθη από την αστυνομία. Ο συλληφθείς προσποιείτο ότι ήταν μετανάστης και κρυβόταν ανάμεσα στο πλήθος στο κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα.

Οι μετανάστες αφηγήθηκαν στις Αρχές τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθησαν πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους, το οποίο κατέληξε σε τραγωδία με τον θάνατο 366 ανθρώπων.

Κατήγγειλαν ότι μέλη της συμμορίας τούς ξυλοκόπησαν και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, μέχρι να πληρώσουν και την τελευταία δεκάρα για τη μεταφορά τους.

Κάθε απόγευμα τα μέλη της σπείρας, διαρκώς οπλισμένα με καλάσνικοφ, έβγαζαν έξω δύο γυναίκες, τις χτυπούσαν και τις βίαζαν, δήλωσε ένας από τους μετανάστες. Ένα απόγευμα μία από τις γυναίκες επέστρεψε μόνη: την άλλη την είχαν δολοφονήσει.

Η εφημερίδα Corriere della Sera μεταφέρει, επίσης, τη μαρτυρία μιας γυναίκας: «Ένα απόγευμα με εξανάγκασε δια της βίας ο Σομαλός (σ.σ. αναφέρεται στον άνδρα που συνελήφθη) μαζί με άλλους δύο δικούς του να βγω έξω. Αφού με έριξαν στο έδαφος και με φίμωσαν, με περιέλουσαν με βενζίνη, προκαλώντας μου εγκαύματα. Στη συνέχεια, καθώς δεν ήταν ακόμα ικανοποιημένοι, με βίασαν και οι τρεις, ο ένας μετά τον άλλο».

Σε αυτό το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» οι μετανάστες έμειναν για ένα μήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον 20 γυναίκες κακοποιήθηκαν και βιάστηκαν.

Το χρονικό της σύλληψης του Σομαλού

Ο 24χρονος Σομαλός, τον οποίο μετανάστες αναγνώρισαν ως έναν από τους αρχηγούς της σπείρας και βασανιστή, επέζησε του ναυαγίου και έφτασε στη Λαμπεντούζα.

Ο άνδρας, ο οποίος ονομάζεται Μουχάμουντ Ελμί Μουχιντίν, προσποιείτο ότι ήταν μετανάστης που προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη βία της πατρίδας του.

Στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν το ναυάγιο, οκτώ μετανάστες από την Ερυθραία τον αναγνώρισαν. Ένας από αυτούς κάλεσε την αστυνομία, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες που αναφέρουν ότι μετανάστες επιχείρησαν να τον λιντσάρουν.

Υπό άκρα μυστικότητα, αστυνομικοί έφτασαν στη Λαμπεντούζα και παρουσία εισαγγελέα συγκέντρωσαν μαρτυρίες από μετανάστες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 24χρονος συμμετείχε στους βιασμούς και τα βασανιστήρια.

Την Παρασκευή η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 24χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παλέρμο. Από εκεί μεταφέρθηκε στις φυλακές του Αγκριτζέντο, όπου και ανακρίνεται.

Κατηγορείται για αρκετά σοβαρά αδικήματα: εκτός από τον βιασμό, κατηγορείται για υποκίνηση σε παράνομη μετανάστευση, απαγωγή, διακίνηση μεταναστών και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 30 έτη.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης -η οποία πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα-, η αστυνομία συνέλαβε και έναν 47χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέφερε παράνομα στη Λαμπεντούζα μία ομάδα Σύρων.

Πηγή: in.gr