Δελτίο Τύπου Φεμινιστικής Συνέλευσης Alter Summit

H Φεμινιστική Συνέλευση  του Alter Summit θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι με θέμα:

Φεμινιστικά κινήματα και γυναικεία δικαιώματα  στην Ευρώπη της κρίσης: προτάσεις για μια φεμινιστική Ευρώπη

Τη συζήτηση θα συντονίσουν  από την Ελλάδα η Δήμητρα Σπανού (Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη τηs βίας κατά των γυναικών) και από την Ευρώπη η Frédérique Payen  (Παγκόσμια Πορεία Γυναικών Γαλλίας).

Οι συντονίστριες  θα αναφερθούν  στα γενικά προβλήματα και προτάγματα που αφορούν την πατριαρχία, τον καπιταλισμό και την όξυνσή τους την εποχή της κρίσης.

Από την Ελλάδα εισήγηση θα κάνουν από κοινού δεκάλεπτη η Άννα Βουγιούκα (ΔΙΟΤΙΜΑ) και η Βέρα Σιατερλή  (Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη τηs βίας κατά των γυναικών), αιχμές της οποίας θα είναι η κρίση και τα εργασιακά (επισφάλεια ανεργία κλπ), η βία κατά των γυναικών, καθώς και ο πετυχημένος αγώνας ενάντια  στη δίωξη των Οροθετικών Γυναικών.

Θα ακολουθήσει η εισήγηση της Nicoletta Pirotta  (μέλος  του ευρωπαϊκού δικτύου «Φεμινίστριες για μια Άλλη Ευρώπη» από την Ιταλία) και στη συνέχεια εκπροσώπων  χωρών της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.

Επιδίωξή μας είναι αφενός να ενημερωθούμε για την κατάσταση και τους αγώνες των γυναικών στην Ευρώπη σήμερα και αφετέρου, με τις παρεμβάσεις μας, να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τους κοινούς μας στόχους και τις κοινές δράσεις που μπορούμε να δρομολογήσουμε, στο πνεύμα του μανιφέστου που έχουμε συντάξει.

Τέλος, σημαντική παρουσία στη συνέλευσή μας θα έχει μια γυναίκα που συμμετέχει στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού,  ενός  πολύ σημαντικού αγώνα που διεξάγουν οι γυναίκες της Ιερισσού ενάντια στα συμφέροντα των εταιρικών κολοσσών με τη στήριξη  ολόκληρου του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών καταστολής.

Ενός αγώνα που είναι παράδειγμα αντίστασης, ανατροπής των προτεραιοτήτων ως προς τις ανάγκες των ανθρώπων και της τοπικής κοινωνίας και αμφισβήτησης του μονόδρομου του κέρδους και της οικονομικής «ανάπτυξης» με κάθε κόστος μέσα σε συνθήκες κρίσης, ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για ένα καλύτερο και διαφορετικό μέλλον που οι γυναίκες ενεργά στηρίζουν και προωθούν.

Γνωρίζουμε ότι Παρασκευή μεσημέρι είναι ώρα δύσκολη για πολλές από εμάς, παρ όλα αυτά θα είναι καλό να είμαστε όλες εκεί.