Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφιση σχετικού νόμου ύστερα από διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων υπέρ και κατά μίας τέτοιας απόφασης.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται η σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη Γαλλία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1981 και αποτέλεσε κομβικής σημασίας δέσμευση στην προεκλογική εκστρατεία των κυβερνώντων σοσιαλιστών του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, σε αυτήν αντιτίθενται οι συντηρητικών πεποιθήσεων Γάλλοι σε μία κυρίως Καθολική χώρα, καθώς και οι γάλλοι μουσουλμάνοι και χριστιανοί ευαγγελιστές.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός με μικρές τροποποιήσεις θα επιστρέψει τον Μάιο στην Εθνοσυνέλευση, όπου οι σοσιαλιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ύστερα από την τελική της έγκριση εκεί, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του χρόνου.

Η Γαλλία έρχεται έτσι να προστεθεί στην λίστα με τις 11 χώρες- περιλαμβανομένων του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Νότιας Αφρικής- όπου επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πηγή: alterthess