Συνέβη λίγες μόλις βδομάδες μετά από ανάλογο περιστατικό. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας αστυνομικός. Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα στη χώρα.

Νέο περιστατικό ομαδικής σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε σε μια ανήλικη στην Τουρκία,  όπου 29 άντρες μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός συνελήφθησαν στο Gӧlcük, στη Δυτική Τουρκία, με την κατηγορία ότι βίασαν μια δεκατριάχρονη. Συνέβη μετά από ένα ανάλογο περιστατικό που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη χώρα, εκείνο ενός 12χρονου κοριτσιού  που το βίασαν 26 άντρες στο Μαρντίν,  στη νοτιοανατολική Ανατολία. Η βία κατά των γυναικών και η έμφυλη εγκληματικότητα παραμένουν μια πληγή στη Τουρκία.

Η έμφυλη βία αυξήθηκε κατά 400% – Τα έμφυλα εγκλήματα αυξήθηκαν στη χώρα κατά 400% τα τελευταία 10 χρόνια: το 2011 καταγράφηκαν 33.000 μηνύσεις έναντι των 8.000 το 2002. Το περιστατικό με τη 13χρόνη  αποκαλύφθηκε χάρις σε μια καθηγήτρια. Το κοριτσάκι δεν τολμούσε να μιλήσει για τον βιασμό γιατί, σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα Taraf, οι βιαστές το εκβίαζαν και το απειλούσαν.

Το προηγούμενο περιστατικό – Η περίπτωση της 12χρονης προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις τις περασμένες εβδομάδες. Μετά την καταγγελία των βιασμών, οι 23 από τους 26 κατηγορούμενους συνελήφθησαν. Αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την προκαταρκτική εξέταση. [….]Πρωτόδικα ένα δικαστήριο του Μαρντίν καταδίκασε τους  23 κατηγορουμένους σε φυλάκιση 1 έως 6 ετών, αποδεχόμενο, εν μέρει, την υπερασπιστική γραμμή σύμφωνα με την οποία το κοριτσάκι «είχε συναινέσει». Το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση και η δίκη θα επαναληφθεί.

μετάφραση: Σοφία Ξυγκάκη

Πηγή: corriere della sera