της Βέρας Σιατερλή

 Δυο νεαρές καλλιτέχνιδες γράφουν σκηνοθετούν και παίζουν τη μουσική παράσταση Ήρος Άγγελος , την Αργοναυτική εκστρατεία φιλτραρισμένη από τη γυναικεία ματιά τους. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Λιάνκα Παννολφίνι και Σάρα Λέρτς παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της κεντρικής Ιταλίας τον Αύγουστο του 2012.

«Ήρος Άγγελος» σημαίνει «Αγγελιοφόρος της Άνοιξης», από έναν στίχο της Σαπφούς. Το έργο αντλεί έμπνευση από τα παραδοσιακά ελληνικά και γεωργιανά τραγούδια, που συνδύασαν οι δύο ηθοποιοί, Λιάνκα Παννολφίνι και Σάρα Λέρτς. Τα τραγούδια εκτελούνται σε πολυφωνία και συνοδεύονται με κρητική λύρα φλάουτο και το κρουστό μπεντίρ,  τα οποία εναλλάσσονται κατά την θεατρική αφήγηση.

Το έργο αφορά στο μυθικό ταξίδι του Ιάσωνα και των Αργοναυτών για την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, καταπλέοντας με το θρυλικό πλοίο Αργώ. Ωστόσο πρωταγωνιστές της αφήγησης δεν είναι οι γνωστοί ήρωες της αργοναυτικής εκστρατείας. Την ιστορία εξιστορούν τρεις γυναίκες, που η μοίρα τους σημαδεύεται από την συνάντησή τους με τους Αργοναύτες. Τρεις γυναίκες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους οι οποίες εντέλει μοιάζουν, στη δύναμη που βρίσκουν, να παραβούν τους κοινωνικούς νόμους της εποχής, σπρωγμένες από τις επιθυμίες τους προκειμένου να ζήσουν συμφώνα με ,  το πάθος τους.

Πρόκειται για την:

Αταλάντη,  νεαρή κυνηγός από την Αρκαδία που επιβιβάζεται στην Αργώ και καταφέρνει να ξεφύγει από την καταδίωξη των κενταύρων. Είναι η μοναδική γυναίκα του πληρώματος.

Υψιπύλη η όμορφη και παθιασμένη βασίλισσα της Λήμνου, όπου οι γυναίκες ζουν μόνες καθώς έχουν σκοτώσει όλους τους άντρες του νησιού.

Μήδεια νεαρή μάγισσα κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, από τις πιο αμφιλεγόμενες γυναικείες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, στον αρχικό της ρόλο. Κατά την επιθυμία των θεών, ερωτεύεται παράφορα τον Ιάσωνα τόσο ώστε να προδώσει τον πατέρα της και να εγκαταλείψει την πατρίδα της, για να τον ακολουθήσει.

Τα λόγια σβήνουν μέσα στους ήχους, η μουσική ταξιδεύει τις εικόνες που ανακαλεί η αφήγηση … τραγουδιούνται τα κύματα οι τρικυμίες, οι  Συμπληγάδες Πέτρες, ο κάματος της κωπηλασίας, οι γιορτές, ο πόνος, ο έρωτας … Τα τραγούδια διανύουν την ίδια ρότα ταξιδιού: από την Ιωλκό (Ελλάδα), ως την Κολχίδα (περιοχή της σημερινής Γεωργίας).

Προτεινόμενος χώρος για την παράσταση είναι μια μικρή αυλή, μια πλατειούλα περιτριγυρισμένη από  κτίρια, ένα θεατράκι σε πάρκο ένας ορμίσκος, χώροι ακουστικά προστατευμένοι από πηγές θορύβων καθώς στην παράσταση δεν χρησιμοποιείται μικροφωνική.

Πώς επιστρέφουν στην Ιωλκό οι Αργοναύτες; Η παράσταση ολοκληρώνεται με μια ευτράπελη παρουσίαση με χρήση ενός μεγάλου χάρτη και κιμωλίες των ιστορικών και γεωγραφικών εναλλακτικών του πλου της Αργώς όπως ευφάνταστα υποθέτουν οι ιστορικοί.

Το φινάλε εμπλέκει όλους τους θεατές σε μια πολυφωνική  πρόποση κατά την γεωργιανή εθιμοτυπία για «πολλούς ευτυχισμένους νόστους» όπου διδάσκεται στα γρήγορα στους θεατές το γεωργιανό άσμα “Mravaljamier”, για να το τραγουδήσουν  όλοι μαζί.

Τη θεατρική παράσταση «Ήρος Άγγελος» έγραψαν, σκηνοθέτησαν και παρουσιάζουν η Λιάνκα Παννολφίνι (Ελληνο-ιταλίδα) και η Σάρα Λέρτς (Ελβετίδα), οι οποίες ξεκίνησαν την καλλιτεχνική συνεργασία τους το 2009, στα πλαίσια της θεατρικής ομάδας Divadlo Continuo στην Τσεχία. Έχουν πάρει μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις και οργανώσει θεατρικά workshops. Έχουν μελετήσει την πολυφωνική παραδοσιακή μουσική και πειραματιστεί με την ένταξή της σε παραστάσεις κυρίως στο θέατρο  του δρόμου. Σήμερα ζουν στην Ελβετία όπου παρακολουθούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «physical theatre» στη φημισμένη σχολή θεάτρου σώματος Scuola Teatro Dimitri.