της Δήμητρας Σπανού

Χθες Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013, δικαστήριο της Ιστανμπούλ καταδίκασε την αντιμιλιταρίστρια και φεμινίστρια κοινωνιολόγο Πινάρ Σελέκ που ζει στη Γαλλία όπου εκπονεί τη διατριβή της, σε ισόβια κάθειρξη και εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της.

Η απόφαση προκαλεί μόνο αγανάκτηση και οργή, καθώς η Πινάρ Σελέκ καταδικάζεται για ένα έγκλημα που όχι μόνο δεν διέπραξε, αλλά που δεν υπάρχει καν. Το δικαστήριο έκρινε ότι τον Ιούλιο του 1998 βοήθησε Κούρδους αντάρτες να διαπράξουν βομβιστική επίθεση στην αγορά των μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100. Να θυμίσουμε όμως ότι το 2000 δημοσιοποιήθηκε έρευνα που απέδιδε την έκρηξη όχι σε τρομοκρατική ενέργεια αλλά σε διαρροή φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, οι διώξεις εναντίον της συνεχίστηκαν και παρότι αθωώθηκε τρεις φορές από τα δικαστήρια, το εφετείο κάθε φορά αναιρούσε την αθωωτική απόφαση και η δίκη επαναλαμβανόταν.

Σύμφωνα με καταγγελίες των συνηγόρων της, η τελευταία δίκη ήταν στημένη και η απόφαση προειλημμένη, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι ο προεδρεύων δικαστής είχε ζητήσει την καταδίκη της κατηγορουμένης προτού καν αρχίσει η διαδικασία. Επιπλέον, η παρουσία στο δικαστήριο του δικαστή που την αθώωσε τις προηγούμενες τρεις φορές και εξακολούθησε να ψηφίζει κατά της καταδίκης της δεν άλλαξε τίποτα.

Η δίκη έχει χαρακτηριστεί ως παρωδία από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, καθώς και διανοούμενους και ακτιβιστές/-ιες σε Τουρκία και διεθνώς. Η Πινάρ Σελέκ διώκεται για τη δράση και το έργο της. Μόνος στόχος αυτής της απόφασης, όπως και της πολύχρονης καταδίωξης, είναι η σιωπή της και η τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων.

Σήμερα Παρασκευή 25 Γενάρη καλέστηκε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο. Δίπλα της θα είναι, όπως τόσα χρόνια, το κίνημα αλληλεγγύης.

 

Σχετικά άρθρα:

Δικάζεται και πάλι η Πινάρ Σελέκ