«Η ελευθερία φέρνει μαζί και ευθύνες. Ο δρόμος που έχω να κάνω είναι μακρύς –δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το αποτύπωμα που αφήνουμε στη χώρα μας, εξαρτάται απ ΄τη μάχη που θα χάσουμε και απ’ την αφοσίωσή μας σ’ αυτήν.» Μ.Σ. Γκοροστιέτα

Η 36χρονη δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, που έγινε γνωστή για τις μάχες της κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, βρέθηκε νεκρή. Γιατρός στο επάγγελμα, διετέλεσε δήμαρχος από το 2008, ενώ από το 2009 άρχισαν οι απόπειρες εναντίον της. Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας της έγινε τον Οκτώβριο του 2009 όταν άγνωστοι γάζωσαν το αυτοκίνητό της στην πόλη Ελ Λιμόνε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο άντρας της. Λίγους μήνες αργότερα κουκουλοφόροι γάζωσαν και πάλι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Η ίδια φωτογραφήθηκε επιδεικνύοντας τα σημάδια από την απόπειρα.

 

 

Το πρωί της 12ης Νοεμβρίου η Γκοροστιέτα έπεσε θύμα ενέδρας, καθώς οδηγούσε το παιδί της στο σχολείο. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι απαγωγείς την έσυραν έξω απ’ το αυτοκίνητο και την χτύπησαν, ενώ εκείνη τους ακολούθησε με την θέλησή της ώστε να μην πειράξουν το παιδί. Για μια ολόκληρη εβδομάδα η οικογένειά της περίμενε ένα τηλεφώνημα για λύτρα, που ποτέ δεν έγινε. Οκτώ μέρες μετά την απαγωγή, αγρότες βρήκαν το νεκρό σώμα της πρώην δημάρχου, πεταμένο σε δρόμο της περιοχής, με σημάδια από καψίματα και μαχαιριές και δεμένο χειροπόδαρα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, επίσημη αιτία θανάτου ήταν ένα χτύπημα στο κεφάλι.

«Σε άλλη φάση της ζωής μου, μπορεί να είχα παραιτηθεί απ’ τη θέση και τις ευθύνες μου. Σήμερα όμως, όχι. Δε γίνεται να παραδοθώ –έχω 3 παιδιά τα οποία πρέπει να μεγαλώσω με σωστά παραδείγματα, αλλά και στη μνήμη του άντρα της ζωής μου: Τον πατέρα των παιδιών μου απ’ τον οποίο έμαθα να αγωνίζομαι για ότι έχει αξία. Αν και δεν είναι πια μαζί μας, εξακολουθεί να είναι το φως που καθοδηγεί τις αποφάσεις μου», ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις της η Γκοροστιέτα.

Το Μεξικό εδώ και δεκαετίες είναι στα χέρια των μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών. Από το 2006 που ο Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν κήρυξε τον πόλεμο στους εμπόρους ναρκωτικών έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δεκάδες δήμαρχοι.