Της Βέρας Σιατερλή

Πόσο αθώα είναι τα αποσμητικά προϊόντα που διαφημίζονται παντού για να μας «σώσουν» από την κακοσμία;

Πόσο σχετικά είναι τα αποσμητικά μασχάλης με τον καρκίνο του μαστού;

Από τους πλέον διαδεδομένους καρκίνους είναι αυτός του μαστού.

Γιατί ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται συνήθως στη μασχάλη; Πρόκειται για μία πληροφορία που διασταυρώθηκε με ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία και ερευνητές που γνωρίζουν το ζήτημα.
Μία βασική αιτία που προκαλεί καρκίνο στο στήθος είναι και τα ανθιδρωτικά!

Σκεφτείτε πολλές από εμάς πόσες φορές χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο προϊόν σε καθημερινή βάση και μάλιστα μέσα σε μια μέρα, ιδίως το καλοκαίρι!

Σκεφτείτε πολλές από εμάς πόσες φορές χρησιμοποιούμε ένα προϊόν που μπορεί να προκαλέσει αυτή τη σοβαρή ασθένεια!

Ο οργανισμός μας Τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συνδυασμός ανθιδρωτικού και αποσμητικού (antiperspirant-deodorant).

Τι συμβαίνει: ιδρώνουμε και αντί ο ιδρώτας να αποβληθεί, με τη χρήση του ανθιδρωτικού, μπλοκάρεται στους ιδρωτοποιούς αδένες όπου γίνεται συγκέντρωση τοξινών. Έτσι προκαλείται μετάλλαξη κυττάρων στην περιοχή.

Το σώμα μας, διαθέτει κάποιους μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Ένας από αυτούς είναι η εφίδρωση. Οι περιοχές όπου αποβάλλονται τοξίνες με τον ιδρώτα είναι, πίσω από τα γόνατα, πίσω από τα αυτιά, η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες.

Τα ανθιδρωτικά (antiperspirant) όπως μαρτυρά και το όνομά τους, εμποδίζουν να ιδρώνουμε και γι αυτό, αποτρέπουν το σώμα μας από το να αποβάλει τοξίνες στην περιοχή της μασχάλης.

Οι τοξίνες δεν εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο. Αντίθετα, το σώμα τις συσσωρεύει στα λεμφικά κέντρα (λεμφαδένες) κάτω από τις μασχάλες εφόσον δεν μπορεί να τις αποβάλει.

Σχεδόν όλοι οι καρκινικοί όγκοι εμφανίζονται στο έξω και επάνω τέταρτο (τεταρτημόριο)   της περιοχής του στήθους μας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκονται τα λεμφικά κέντρα.

Επίσης για τους άντρες, είναι πολύ πιο δύσκολο να πάθουν καρκίνο του στήθους από τα ανθιδρωτικά διότι η  μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος μένει στις τρίχες της περιοχής χωρίς να εισχωρεί κατ’ ευθείαν στο δέρμα.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ανθιδρωτικό αμέσως μετά το ξύρισμα της μασχάλης αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν διότι το ξύρισμα προκαλεί ανεπαίσθητες ανοιχτές εγκοπές στο δέρμα από τις οποίες τα χημικά εισχωρούν μέσω της μασχάλης άμεσα στο σώμα.

Γι αυτό ελέγξτε τα προϊόντα που έχετε στο σπίτι, αν είναι σκέτο αποσμητικό (deodorant) είναι εντάξει αν όμως είναι και ανθιδρωτικό (antiperspirant)  ΟΧΙ !

……………………………………………

Ο ιδρώτας είναι υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους λεγόμενους «ιδρωτοποιούς» αδένες του δέρματος των ανθρώπων με τη διαδικασία της εφίδρωσης. Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη, και γεύση αλμυρή. Είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος. Με την έκκρισή του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός. Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κλπ.