Δελτίο Τύπου

 Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου για τη συνέχιση της κράτησης των οροθετικών γυναικών και για τις παρανομίες που έγιναν εις βάρος τους, (αναγκαστικό τεστ για HIV, διαπόμπευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παράνομη κράτηση, μη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής) ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης είπε ότι σύμφωνα με όσα ενημερώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές όλα έγιναν σύννομα και αυτές καλώς κρατούνται, ενώ δεν ανέφερε αν και πότε θα κατέβουν από τα σάιτ της αστυνομίας οι φωτογραφίες της διαπόμπευσης, η οποία επίσης καλώς και σύννομα κατά τη γνώμη του έγινε. Επίσης είπε ότι έχουν ιατρική παρακολούθηση, δεν ανέφερε όμως ότι ακόμα δεν παίρνουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, και ότι σ’ αυτό το ζήτημα υπάρχει καθυστέρηση που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Επιπλέον ο υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει φροντίδα γι’ αυτές από την κοινωνική υπηρεσία, κάτι αληθές. Δεν ανέφερε όμως ότι η Πρωτοβουλία μας και άλλες οργανώσεις αναγκάζονται να υποκαταστήσουν την ευθύνη της πολιτείας στο θέμα της παροχής απαραίτητων υλικών αγαθών, όπως τηλεκάρτες, καφέ, τσιγάρα, χαρτιά τουαλέτας και είδη ατομικής καθαριότητας, πραγματοποιώντας εράνους σε χώρους αλληλεγγύης αυτή τη δύσκολη εποχή. Τα είδη παραδίδονται στην κοινωνική υπηρεσία η οποία στη συνέχεια τα παραδίδει στις κρατούμενες. Ακόμα, η κοινωνική υπηρεσία προσπαθεί να βγάλει χαρτιά σε όσες δεν έχουν, με χρήματα από τις οργανώσεις, γιατί οι ίδιες είναι τελείως αποκομμένες από φιλικό περιβάλλον και οικονομική στήριξη, λόγω, μεταξύ άλλων, της διαπόμπευσής τους, που κατά τον υφυπουργό είναι σύννομη. Οι οργανώσεις έχουν ζητήσει και λάβει άδεια επισκέψεων, και καμιά άλλη σχέση δεν έχουν με το υπουργείο.

Από τη μεριά μας επαναλαμβάνουμε:

Καλούμε το υπουργείο να σταματήσει την ανάλγητη, απάνθρωπη και παράνομη κάλυψη των ενεργειών που προήλθαν από εισαγγελικές, αστυνομικές και ιατρικές αρχές, δηλώνουμε την οργή μας όταν τις γυναίκες αυτές τις αντιμετωπίζουν ως  “περιττά σώματα”, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως κρατουμένων γυναικών και την φροντίδα για την φαρμακευτική αγωγή τους εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας και αίτημα των κρατουμένων, για να κατεβούν οι φωτογραφίες τους από τον ιστότοπο της αστυνομίας και κάθε άλλο ιστότοπο.

Η πρωτοβουλία μας θα είναι αρωγός σε δικαστικές ενέργειες των παθουσών για την ηθική τους αποκατάσταση και την οικονομική τους αποζημίωση, όπως και για την τιμωρία όλων των κρατικών λειτουργών που παρανόμησαν εις βάρος τους.

Τέλος θέλουμε να στηλιτεύσουμε ξανά την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Καμιά τρόικα και κανένα μνημόνιο δεν απαιτούν και δεν επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές, αν και ξανατονίζουμε ότι οι ακραίες ενέργειες των ελληνικών υπευθύνων υπηρεσιών εντάσσονται στις ενέργειες εξόντωσης κάθε εναπομένουσας δημοκρατίας, οι οποίες εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό στο χώρο των μεταναστών/μεταναστριών όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση της ποινικοποίησης των “περιττών” όπως κάποιοι πιστεύουν, σωμάτων των οροθετικών γυναικών, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ελληνίδες.

Πρακτικά συζήτησης στη Βουλή, στο 40΄λεπτό εδώ

Αθήνα, 30-7-2012

Για οικονομική ενίσχυση:

Τραπεζικός λογαριασμός για ενίσχυση: Εθνική Τράπεζα / λογ. Ταμιευτηρίου /

040/723528-36 / IBAN GR7901100400000004072352836/

ETHNGRAA

Για πολιτική στήριξη:

Τόπος συλλογής υπογραφών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (petition online) εδώ

Για ενημέρωση εδώ

Για επικοινωνία diokomenesorothetikes@gmail.com