της Φλώρας Νικολιδάκη

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσος είναι ο χώρος των γυναικών στον πλανήτη γη?

Μη βιαστείτε να απαντήσετε: όλος, ή, ο μισός.

Θα θέλατε να ζείτε στην Αφρική? Όχι βέβαια ως λευκή, υγιής και πλούσια. Αλλά ως  μια μέση γυναίκα. Με πιθανότητες 98% η ζωή σας να ήταν μια ολοήμερη προσπάθεια για την επιβίωση των παιδιών σας σε συνθήκες που είναι δύσκολο να αντιληφθούμε στην Ευρώπη, ακόμη και της χειρότερης οικονομικής κρίσης. Μια σοβαρή πιθανότητα θα ήταν να πολεμάγατε με το όπλο στο χέρι, ενώ μια καθόλου ευκαταφρόνητη πιθανότητα θα ήταν να ήσασταν αιχμάλωτη του κυκλώματος αναγκαστικής πορνείας, φορέας του aids, φυλακισμένη ή τοξικομανής.

Θα θέλατε να ζείτε στην Ασία? Γυναίκα ενός «νόμιμου» ή άτυπου χαρεμιού? Σύζυγος μεγιστάνα κλεισμένη σε χρυσό κλουβί? Με μπούργκα, μαντήλα, στολή?

Ασφαλώς θα μπορούσατε να ζήσετε στην Αυστραλία, στη Β. Αμερική, στη Νότιο Αμερική, προσωπικά θα μου άρεσε η Μόσχα και φυσικά όλες μαζί θα αναφωνήσουμε ότι ναι, θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη.

Άρα, ο κόσμος για μας είναι απελπιστικά πιο μικρός.

Με το χρόνο τι γίνεται?

Ένα έτος είναι 52 εβδομάδες. Άρα και 52 Σαββατοκύριακα. Δηλ. 104 ημέρες. Κάτι λιγότερο από το 1/3 του χρόνου.

Για τις 261 ημέρες του χρόνου δεν γεννάται θέμα. Άνδρες και γυναίκες, αν δεν τους έχει πέσει το λαχείο, δεν πήραν μεγάλη κληρονομιά και στην άχαρη ζωή τους δεν συναντήθηκαν με κανένα Χριστοφοράκο, δεν έπεσαν πάνω σε κάποια μίζα, η κατάσταση είναι πανομοιότυπη: τρέξιμο με άγχος, τρέξιμο με στυλ, τρέξιμο αθλητικό, τρέξιμο στο ρελαντί κλπ. κλπ. Πάντως τρέξιμο. Καλά που εφευρέθηκε από παλιά και το διπλό συζυγικό κρεβάτι, η νυφική παστάδα, ο τάφος του ινδού (δικός μου ο όρος), και έχει έναν τόπο συνάντησης το ερωτευμένο ζευγάρι του σύγχρονου προλεταριάτου, που κατέκτησε βέβαια την ελευθερία στον έρωτα, αλλά δεν έχει χρόνο να τον κάνει.

Αυτή τη ζώνη λοιπόν των 261 ημερών την αφήνω για το μέλλον όταν θα αλλάξει το σύστημα.

Μένουμε στις 104 ημέρες του Σ/Κ.

Εχουμε:

  1. Εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών το πρωί, παιδικά πάρτι το απόγευμα.
  2. Φαγητό με τη μητέρα, πεθερά.
  3. Επισκέψεις για γιορτές, νοσοκομεία.
  4. Μια-δυό κηδείες, θα πέσουν σίγουρα.
  5. Βδομαδιάτικες εργασίες στο σπίτι.
  6. Ψώνια.

Σύνολο = 64 ημέρες το χρόνο.

Τυχερούλες, έχουμε 40 ολόκληρες μέρες το χρόνο για να τα πούμε, να γίνουμε ωραίες, να γνωρίσουμε την πέραν ημών ανθρωπότητα, να εκπολιτιστούμε.

Και είμαστε και καλά, γιατί είμαστε στην Ευρώπη.