της Δήμητρας Σπανού

Από όλες τις φεμινιστικές ομάδες του δεύτερου κύματος κατά τη δεκαετία 1960 και 1970, καμία ομάδα δεν φαίνεται να είχε περάσει τόσο ωραία όσο η ομάδα WITCH – Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell· σε ελεύθερη απόδοση, Διεθνής Τρομοκρατική Συνωμοσία Γυναικών από την Κόλαση.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν μια μόνο ομάδα, αλλά αρκετές μικρότερες, αυτόνομες και αλληλοσυνδεδεμένες, που είχαν ως στόχο να κάνουν δράσεις. Συγκροτήθηκαν ανήμερα του Halloween το 1968 στη Νέα Υόρκη. Προέρχονταν από τις σοσιαλίστριες φεμινίστριες, ήταν αντικαπιταλίστριες και επεδίωκαν τη σύνδεση με τα υπόλοιπα κινήματα της περιόδου. Ξεχώριζαν, λόγω της περιβολής και του τρόπου διαμαρτυρίας. Τα μέλη, ντυμένα με μαύρα κουστούμια του Halloween και βαμμένα άσπρα πρόσωπα, διαμαρτύρονταν ουρλιάζοντας και ρίχνοντας «κατάρες» στους εχθρούς των γυναικών και του λαού.

Η πρώτη τους δράση το 1968 ήταν μια πορεία ενάντια στη Wall Street, με σκοπό να «καταραστούν» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακριβώς επειδή οι δράσεις τους ήταν εύκολες, δεν χρειάζονταν πολύ κόσμο και ήταν ταυτόχρονα διασκεδαστικές και πολιτικές, σύντομα δημιουργήθηκαν νέες ομάδες σε άλλες πόλεις. Οι στόχοι τους ποικίλαν, από καλλιστεία και εκθέσεις με νυφικά (σε μια από αυτές φώναζαν μεταξύ άλλων το αμίμητο «here comes the slaves/off to their graves» – «ιδού έρχονται οι σκλάβες/βαδίζουν προς τους τάφους τους») μέχρι και την ορκωμοσία του προέδρου Νίξον και διαμαρτυρίες μπροστά από κυβερνητικά κτήρια ή οικονομικά ιδρύματα.