Δελτίο Τύπου

9 Οκτωβρίου 2012

Σχεδόν μισός χρόνος έχει περάσει από την άνευ προηγουμένου επιχείρηση καταστολής και διαπόμπευσης οροθετικών τοξικοεξαρτημένων γυναικών, στην πλειοψηφία τους Ελληνίδων, και το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται προσθέτοντας καινούργια θύματα στα ήδη υπάρχοντα. Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφαλτήριο την υγιεινομική διάταξη Γ.Υ. 39α/ ΦΕΚ 1002/02/04/2102, το κράτος προέβη σε σωρεία παρανομιών αναφορικά με την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτησή τους. Η υγειονομική βόμβα της οροθετικότητας των δήθεν εκδιδομένων γυναικών, χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από το δίδυμο Λοβέρδου-Χρυσοχοίδη, για την εξυπηρέτηση καθαρά μικροπολιτικών συμφερόντων. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης, το μνημόνιο λιτότητας συνοδεύεται από το μνημόνιο βίας και καταστολής, με θύματα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που όντας στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας, τους είναι δύσκολο έως αδύνατον να αντισταθούν.

Η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που επεφύλασσε ο κρατικός μηχανισμός προς αυτές τις γυναίκες, αγαστή συνεργασία των Υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, συνεχίζεται και μέσα στις φυλακές. Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για όλες τις κρατούμενες (π.χ. λιμνάζοντα νερά, συνύπαρξη γυναικών με πλήθος από μη εμβολιασμένες γάτες, ακατάλληλοι χώροι διαμονής, κακή σίτιση κλπ), επιβαρύνουν την εύθραυστη υγεία τους. Το πιο σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την υγεία τους παραμένει η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρότι από τις 28 συνολικά γυναίκες εννέα βρίσκονται σε πλήρες AIDS, υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη θεραπεία, ενώ γυναίκα με διαπιστωμένη πνευμονική φυματίωση αντί να νοσηλεύεται, βρίσκεται σε απομόνωση σε πλήρως ακατάλληλες συνθήκες για τη δική της υγεία αλλά και των υπολοίπων. Επίσης, πρόσφατα εντοπίστηκαν κρούσματα ψώρας.

Σε ότι αφορά το θέμα της τοξικοεξάρτησης των γυναικών (26 από τις 28 είναι χρήστριες), σύμφωνα με πληροφόρηση από το ΚΕΘΕΑ από τις 13 που αποφυλακίστηκαν, μόνο μία παραμένει σε δομή του ΚΕΘΕΑ. Παρότι δεν έχουμε ακριβή πληροφόρηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι περισσότερες έχουν επιστρέψει στις «πιάτσες» τοξικομανών και δεν παίρνουν αντιρετροϊκή αγωγή. Όπως και στην περίπτωση της παράνομης σύλληψης και κράτησής τους, η διαδικασία των αποφυλακίσεων γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπισή τους ως «περιττών σωμάτων», καθώς και την κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους.

Η Πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δράσης της μέσα και έξω από τη φυλακή, συνέχισε τις επισκέψεις στη ΔΦΚ σε τακτική βάση (κάθε Τρίτη) για όλο το καλοκαίρι. Στο διάστημα Ιούλιος-Οκτώβριος 2012, αποφυλακίστηκαν 13 γυναίκες, ενώ συνελήφθησαν ακόμα δύο. Ο αριθμός των γυναικών που παραμένουν στη φυλακή είναι 15 από τις οποίες η μία είναι έφηβη ηλικίας 16 ετών.  Μετά από συνεχείς πιέσεις της Πρωτοβουλίας καθώς και σχετικής παρέμβασης Βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε μία πολύ μικρή πρόοδος ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών. Συγκεκριμένα, καθαρίστηκαν οι αποχετεύσεις και δόθηκαν μπογιές για το βάψιμο των κελιών. Εκτός της ψυχοκοινωνικής στήριξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια ενημέρωσης του προσωπικού, καθώς και των ίδιων των γυναικών σχετικά με την HIV λοίμωξη. Επίσης, η Πρωτοβουλία εξασφάλισε εγκαίρως τα απαιτούμενα για την έκδοση ταυτοτήτων, ενώ σε συνεργασία με την ομάδα δικηγόρων εκτός από τη διαδικασία των αποφυλακίσεων, προωθεί την ποινική δίωξη όσων συνέργησαν στην σωρεία παρανομιών που καταγράφηκαν. Μέσα από τη σταθερή επαφή της Πρωτοβουλίας με τις γυναίκες, εντοπίστηκαν θύματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking), για τις οποίες η Πρωτοβουλία κινεί ξεχωριστές διαδικασίες. Παρότι η βλάβη λόγω της διαπόμπευσης και του δημόσιου διασυρμού τους είναι  μη αναστρέψιμη, μετά από πολλές πιέσεις το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις φωτογραφίες των γυναικών από τον ιστότοπο της Αστυνομίας και της ΓΑΔΑ.

Ζητούμε:

Άμεση απελεύθερωση όλων των συλληφθεισών οροθετικών και αποζημίωσή τους για ηθική βλάβη.

  • Ποινική δίωξη όσων συνέργησαν στη σωρεία παρανομιών που καταγράφηκαν.
  • Άμεση κατάργηση της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» που έχει σαν αποτέλεσμα την ποινικοποίηση των όποιων ασθενών.
  • Προστασία όσων γυναικών είναι θύματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
  • Ένταξη όσων γυναικών το επιθυμούν σε κοινωνικές δομές στήριξης (π.χ. ξενώνες, συμβουλευτικά/ θεραπευτικά προγράμματα).
  • Καθολική, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλες, ντόπιες και μετανάστριες.