0

Τον Ιανουάριο, στο Ελ Σαλβαδόρ, απονεμήθηκε επιτέλους χάρη σε μια γυναίκα που είχε φυλακιστεί για εφτά χρόνια επειδή απέβαλε. Η γυναίκα, γνωστή ως “Γουαδελούπη” είχε κατηγορηθεί ότι είχε κάνει άμβλωση, αδίκημα το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε κακούργημα με αποτέλεσμα η γυναίκα να φυλακιστεί για φόνο[1]. Αλλά παρόλο που η Γουαδελούπη αποφυλακίστηκε, 15 άλλες γυναίκες παραμένουν στην φυλακή με τις ίδιες κατηγορίες.

Το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής[2] και η Ένωση Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης, εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό μαζί για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση 17 γυναικών που εκτίουν ποινή κάθειρξης από 30 έως και 40 έτη επειδή είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη οι οποίες οδήγησαν σε αποβολή. Μόνο η Γουαδελούπη έχει καταφέρει να πάρει χάρη μέχρι στιγμής. Άλλη μια αποφυλακίστηκε αφού όμως εξέτισε όλη την ποινή της. Η Ένωση Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου ότι το Νομοθετικό Σώμα θα αρνηθεί να εξετάσει αιτήσεις για χάρη για οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορούμενες.

Η Μόνικα Αράνγο, εκπρόσωπος του Κέντρου για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής και Περιφερειακή Διευθύντρια για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι οργανώσεις δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται μέχρι να απονεμηθεί χάρη σε όλες τις φυλακισμένες: «Το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής θα συνεχίσει να διερευνά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η κυβέρνηση να τροποποιήσει τους νόμους έτσι ώστε να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν τα δικαιώματα της γυναίκας στην ζωή και την υγεία».

μετάφραση: Γεωργία Μανώλη

Πηγή: Jezebel

 

Σημειώσεις της μεταφράστριας:

[1] Το 1999 μέσω της Αναθεώρησης του Συντάγματος το Ελ Σαλβαδόρ αναγνώρισε το δικαίωμα στη ζωή από την στιγμή της σύλληψης. Για περισσότερες πληροφορίες στην Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Άμβλωση στο Ελ Σαλβαδόρ του Κέντρου για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής.

[2] Το Κέντρο για τα Δικαιώματα Αναπαραγωγής είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με έδρα την Νέα Υόρκη. Εργάζεται με νομικούς για να εξασφαλίσει  το Δικαίωμα στην Άμβλωση στις Η.Π.Α αλλά και σε 45 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 

Διαβάστε ακόμα

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ παίζουν ρώσικη ρουλέττα με τη ζωή μιας νέας γυναίκας