της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Το 25χρονο αγόρι της Σανιέ Οσμάνογλου, Ορχάν Τσιλιγκίρ, υπέστη βαρύ τραυματισμό στις 5 Δεκεμβρίου όπου, όταν έκοβε ξύλα στο δάσος, έπεσε επάνω του ένα δέντρο, και στη συνέχεια καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Από τότε βρίσκεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι γιατροί αναγκάστηκαν να του αποκόψουν το ένα χέρι και το ένα πόδι, και έκτοτε και μέχρι σήμερα βρίσκεται στην Εντατική Μονάδα και σε καταστολή. Εκτός από τη μεγάλη αναπηρία, η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η Πρωτοβουλία μας έκανε αμέσως αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να δοθεί άδεια στην Σανιέ να επισκεφθεί το παιδί της, το υπουργείο απάντησε αμέσως θετικά, αλλά η εισαγγελέας της φυλακής που εξέτασε το αίτημα με αποδεικτικό το χαρτί του νοσοκομείου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να την στείλει, γιατί είναι μεγάλη η απόσταση. Μήπως, ρωτάμε, αιτία είναι ότι είναι μια πάμφτωχη και αγράμματη ρομά, και η ελληνική πολιτεία δεν διαθέτει τα μέσα που χρειάζονται για τέτοιους ανθρώπους; Δυστυχώς, ο νόμος δεν επιτρέπει να πάρει άδεια για μετάβαση χωρίς φρουρά, όπως έχουμε από την αρχή ζητήσει. Από τη μεριά μας συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Μετά την ανωτέρω κατάσταση, έγινε αίτημα για μόνιμη μεταγωγή της στις φυλακές της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσει να δει το τραυματισμένο παιδί της, αλλά να μπορούν να την επισκέπτονται και τα άλλα παιδιά της. Αναμένουμε.

Σημειώνουμε ότι ο Ορχάν ήταν αυτός που φρόντιζε τα τρία ανήλικα ακόμα αδέλφια του (το μικρότερο 8 χρόνων), τα οποία στο μεταξύ βρίσκονται χωρίς αυτή τη φροντίδα και επιμέλεια.

Η Πρωτοβουλία μας έχει φροντίσει ώστε να γίνει αίτημα διακοπής της κράτησης της Σανιέ Οσμάνογλου, μέχρι την αναπομπή της υπόθεσής της στο Εφετείο και ευελπιστούμε στην απαλλαγή της από τη βαριά ποινή των 10 χρόνων που της έχει επιβληθεί, χωρίς να αναγνωριστεί ότι τέλεσε το φόνο του συζύγου της σε κατάσταση αυτοάμυνας, μετά από χρόνια κακοποίηση. Ζητούμε από τα δικαστήρια να εκδικάσουν την αίτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι αυτό θα γίνει προς το τέλος Ιανουαρίου. Η νομική της στήριξη προσκόμισε ήδη πιστοποιητικό του νοσοκομείου για την κατάσταση του Ορχάν, που έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φροντίδα τα τρία ανήλικα, ευελπιστώντας ότι αυτό το τραγικό γεγονός θα αποτελέσει επιπλέον στοιχείο για την διακοπή της κράτησής της.

Τέλος να δώσουμε και μια ευχή, να ζήσει ο νέος αυτός άνθρωπος, έστω και με την βαριά αναπηρία του. (Περισσότερα για την υπόθεση σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας).

Αθήνα, 30-12-2012