Νέα μελέτη τονίζει τις συγκλονιστικές ανισότητες μεταξύ των φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση – ακόμα και στα παιδικά προγράμματα.

των Dana Liebelson και Asawin Suebsaeng,  30 Νοεμβρίου 2012

Μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα

Δεν είναι αποκάλυψη ότι οι γυναίκες ηθοποιοί και οι ηθοποιοί που προέρχονται από εθνικές μειονότητες αγωνίζονται για χρόνια για να καταφέρουν να παίξουν σημαντικούς ρόλους  στις ακριβές παραγωγές του Hollywood. Τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στα μίντια η υπερβολική προβολή της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο (ακόμη και κατά την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων) είναι οικτρά οφθαλμοφανής. Όμως τι συμβαίνει στα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα και στις ταινίες για όλη την οικογένεια;

Το Geena Davis Institute on Gender in Media (Ίδρυμα Geena Davis  για το Φύλο στα ΜΜΕ), που ιδρύθηκε το 2004 από την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό και πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών Geena Davis, έχει δημοσιεύσει μια νέα έκθεση που καταγράφει λεπτομερώς τα στερεότυπα, τα εμπόδια και την στυγνή εκμετάλλευση που καθορίζει ακόμα τον τρόπο μεταχείρισης των γυναικών και κοριτσιών στην οθόνη. Η μελέτη μπαίνει βαθειά στην τηλεόραση της υψηλής ζώνης θέασης, στα παιδικά προγράμματα και στις ταινίες για την οικογένεια. Οι γυναίκες είναι πιο σπάνιες  στα προγράμματα της υψηλής τηλεθέασης και στις ταινίες για την οικογένεια, όπου, όπως επισημαίνει η μελέτη παρουσιάζονται «λιγότερες γυναίκες σε επαγγελματικές θέσεις κύρους. Οι γυναίκες όχι μόνο απουσιάζουν από τα δημοφιλή μέσα, αλλά και όταν βρίσκονται στην οθόνη φαίνεται πως παίζουν διακοσμητικό ρόλο».

Δείτε μερικά από τα εκπληκτικά στατιστικά παρακάτω:

Ποσοστά χαρακτήρων σε οικογενειακές ταινίες που φορούν σέξυ φορεσιά ανάλογα με το φύλο.

 

Ποσοστά χαρακτήρων με λεπτό κορμί στα προγράμματα υψηλής τηλεθέασης ανάλογα με το φύλο.

 

Ποσοστά ομιλούντων χαρακτήρων στις κωμωδίες της ζώνης υψηλής θέασης ανάλογα με το φύλο.

 

Ποσοστά προγραμμάτων της ζώνης υψηλής θέασης με εξισορροπημένο καστ ως προς το φύλο.

 

Αναλογία ανδρικών και γυναικείων χαρακτήρων σε παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα.

 

Ποσοστά οικογενειακών ταινιών με άνδρα αφηγητή.

 

Ποσοστά χαρακτήρων της μαύρης φυλής σε προγράμματα της ζώνης υψηλής θέασης ανάλογα με το φύλο.

 

Εικόνες: Walt Disney Pictures , CBS , HBO , NBC , Group W Productions , 20th Century Fox , TBS

Πηγή: Mother jones