αλιεύει η Λίνα Φιλοπούλου

Τουλάχιστον 19 γυναίκες κατήγγειλαν πως κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ή βιάστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ.

Διεθνή μέσα, που επικαλούνται καταγγελίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρουν πως ένας όχλος επιτέθηκε σε μία 19χρονη τραυματίζοντάς την με λεπίδα στα γεννητικά όργανα. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κασρ αλ Αΐνι, έπειτα από επίθεση 25 ανδρών, οι οποίοι τη βίασαν την τραυμάτισαν σοβαρά και την εγκατέλειψαν.

Όπως τονίζουν οι ακτιβιστές οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις στην Αίγυπτο έχουν αυξηθεί από την έναρξη της εξέγερσης τον Φεβρουάριο του 2011. Αριστερές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από ομάδες ατόμων που αντιτίθενται των διαδηλωτών.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Ένας όχλος από άνδρες πλησιάζει γυναίκες απομονωμένες, στην αρχή την παρενοχλούν και στη συνέχεια της επιτίθενται προσπαθώντας να τη γδύσουν.

«Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από την επανάσταση» δήλωσε στο Bloomberg ακτιβίστρια από την οργάνωση ενάντια στα σεξουαλικά εγκλήματα OpAntiSH με έδρα το Κάιρο.

Η οργάνωση OpAntiSH έχει δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές αλλά και ομάδες δράσεις που επεμβαίνουν με χρήση φωτοβολίδων σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποια επίθεση ή ειδοποιηθούν. Όπως σημειώνεται στο International Business Times πολλοί από τους ακτιβιστές της OpAntiSH έχουν δεχτεί επίθεση κατά την προσπάθειά τους να βοηθήσουν κάποιο θύμα.

«Ξαφνικά βρέθηκα στη μέση και γύρω μου άντρες που σχημάτιζαν έναν κύκλο, ο οποίος όλο και στένευε» έγραψε ένα θύμα επίθεσης στο Facebook. «Με άγγιζαν με χάιδευαν, έβαλαν τα χέρια τους κάτω από τα ρούχα μου και μέσα στο παντελόνι μου. Δεν μπορούσα ούτε να αναπνεύσω, πραγματικά νόμιζα πως θα πεθάνω από ασφυξία», τονίζει.

Ένα άλλο θύμα δημοσιεύει τη μαρτυρία της στην ιστοσελίδα της φεμινιστικής οργάνωσης Nazra. «Εκατοντάδες χέρια με άγγιζαν και προσπαθούσαν να μου βγάλουν τα ρούχα. Δεν υπάρχει διέξοδος. Ένιωθα μόνο ο κύκλος να κλείνει. Βρέθηκα τελείως γυμνή σε ένα στενό δρομάκι παρασυρόμενη από τη μάζα. Κάθε φορά που φώναζα για βοήθεια γινόντουσαν περισσότερο βίαιοι».

«Η Ταχρίρ είναι ένας χώρος που θα πρέπει να υπερασπιστούμε. Δεν είναι ένα σύμβολο επανάστασης από μόνη της, αλλά μόνο αν αυτοί που διαδηλώνουν πάνω της το πιστεύουν πραγματικά», γράφει ο Tom Dale της εφημερίδας «Egypt Independent».

Πηγή: tvxs