Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση, τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή για εργατικό ατύχημα που κατέθεσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι για μια σειρά από σοβαρές εγχειρήσεις. «Η κατάστασή της δεν είναι καλή», δηλώνουν στο tvxs.gr η δικηγόρος της Δάφνη Βαγιανού αλλά και η Βλασία Δημητρακοπούλου, πρόεδρος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). «Είναι εξαντλημένη, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα και αισιόδοξη και αγωνιστική», τονίζει η Δάφνη Βαγιαννού. Τέσσερα χρόνια μετά, οι δράστες κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι και η υπόθεση παραμένει στο αρχείο. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου του 2008, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια της ΠΕΚΟΠ, επέστρεφε σπίτι της μετά τη βάρδιά όταν δέχτηκε  δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο και το σώμα από αγνώστους, οι οποίοι την ανάγκασαν και να το καταπιεί.

«Η δράση της Κωνσταντίνας ενοχλούσε», δηλώνει η δικηγόρος της Δάφνη Βαγιανού στο tvxs.gr. «Η αγωγή εκδικάστηκε αυθημερόν με μάρτυρα και από την πλευρά της ΟΙΚΟΜΕΤ. Είναι μια αγωγή που εντάσσεται στη διαδικασία περί εργατικού ατυχήματος, χωρίς φυσικά να είναι εργατικό ατύχημα, απλά σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται», σημειώνει.

Σχετικά με το σκεπτικό της αγωγής, η δικηγόρος της Κούνεβα σημειώνει πως «από το 2006, αλλά κυρίως το 2007 και το 2008, η Κωνσταντίνα είχε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης στοχοποιηθεί από όλες τις πλευρές». «Είχε δημιουργηθεί ένας κλοιός απειλών και από τους δικούς της εργοδότες αλλά και στον ευρύτερο εργασιακό χώρο», δηλώνει και προσθέτει πως «η Κωνσταντίνα έμεινε απροστάτευτη».

«Λόγω των απειλών είχε ζητήσει να μην τη βάζουν βραδινή βάρδια για να μην αναγκάζεται να γυρίζει νύχτα ή τουλάχιστον να τοποθετηθεί σε ένα σταθμό κοντά στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Φυσικά αυτά δεν έγιναν ποτέ. Όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματα, αλλά η αδιαφορία ήταν πλήρης, αν και είχε καταφύγει και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Είχε προσφύγει και στη ΓΣΕΕ αλλά δεν έγινε τίποτα», δηλώνει η Δάφνη Βαγιανού στο tvxs.gr.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της υγείας της επισημαίνει πως «δεν είναι καλή». «Είναι πολύ εξασθενημένη, έχει κουραστεί και από τις εγχειρήσεις. Ο οισοφάγος της είναι χάλια. Δεν έχει οισοφάγο στην ουσία είναι το στομάχι της. Έγινε και μια εγχείρηση στις χορδές της. Δεν μπορεί να αναπνεύσει όταν είναι ξαπλωμένη και κοιμάται καθιστή. Το ένα της μάτι έχει χαθεί… Όμως εξακολουθεί να είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα και αισιόδοξη και αγωνιστική. Βιολογικά όμως είναι εξασθενημένη».

Όπως μας είπε η δικηγόρος, η αγωγή, με την οποία ζητάει αποζημίωση περίπου 500.000 ευρώ έγινε ύστερα από αίτημα της Κωνσταντίνας Κούνεβα. «Το κάναμε γιατί ήταν επιθυμία της. Η υπόθεση της επίθεσης παραμένει στο αρχείο. Η μία περίπτωση δεν επηρεάζει την άλλη. Αν υπάρξουν ευρήματα τότε η υπόθεση θα ανοίξει και πάλι», αναφέρει. Σημειώνεται πως η διοίκηση της ΠΕΚΟΠ δεν παρέστη στο δικαστήριο για την εκδίκαση της αγωγής καθώς όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της «παρόλη την νόμιμη διαδικασία και του δικαιώματος της Κωνσταντίνας το οποίο για μας είναι σεβαστό, δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της συναδέλφου εργαζόμενης, συνδικαλίστριας, Κωσταντίνας Κούνεβα αλλά για δολοφονική επίθεση. Να βρεθούν και να πληρώσουν οι ένοχοι».

Όπως δηλώνει στο tvxs.gr η Δάφνη Βαγιανού «εξηγήσαμε στο σωματείο πως λέγοντας εργατικό ατύχημα δεν εννοούμε ότι ήταν ατύχημα, απλά σε αυτό συγκαταλέγονται και τα βίαια συμβάντα και οι επιθέσει κατά εργαζομένων αρκεί να γίνονται στο πλαίσιο ή με αφορμή την εργασία τους. Ωστόσο επέμειναν στη θέση τους και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους». «Πίστευαν ότι η αγωγή για το εργατικό ατύχημα μπορεί να δημιουργήσει μια σύγχυση σε σχέση με το πρωταρχικό αίτημα να βρεθούν οι δράστες. Αυτή ουσιαστικά ήταν η αντίρρησή τους. Όμως το ένα δεν ακυρώνει το άλλο.  Η αγωγή γίνεται κυρίως για να μπορέσει η Κωνσταντίνα να στηρίξει τη νοσηλεία της», προσθέτει.

Εξάλλου επισημαίνει πως χωρίς την στήριξη συνδικαλιστριών της ΠΕΚΟΠ, όπως της Βασιλικής Παπαθανάση και της Βλασίας Τσούνη, αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στην κοινωνία «η Κωνσταντίνα δεν θα είχε αντέξει… Αυτοί τη στήριξαν».

Πηγή: tvxs