της Βαγγελιώς Σουμέλη

Όσοι και όσες έχουν ασχοληθεί έστω και υποτυποδώς με τις συνθήκες κράτησης γνωρίζουν καλά ότι ο ενδοσωματικός έλεγχος, κολπικός συνήθως για τις γυναίκες κρατούμενες και πρωκτικός για τους άνδρες κρατούμενους, είναι μία αυθαίρετη πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον στις ελληνικές φυλακές. Πρόκειται για μία ακραία μορφή βίας και εξευτελισμού που εφαρμόζεται στο πλαίσιο δήθεν ελέγχων για την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η εν λόγω διαδικασία αντιτίθεται ακόμα και στις πρόνοιες του εσωτερικού κανονισμού των γενικών καταστημάτων κράτησης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 10, παρ. 5 του κανονισμού προβλέπει ρητά ότι μόνο όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι ένας κρατούμενος/κρατούμενη φέρει απαγορευμένες ουσίες ή άλλα απαγορευμένα είδη στο κατάστημα κράτησης επιτρέπεται με εντολή εισαγγελέα-επόπτη η ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, η οποία θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρό.

Πολλές και ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές γυναικών κρατούμενων σχετικά με τη διαδικασία ενδοσωματικού ελέγχου ως μορφής βιασμού και ακραίας ταπείνωσης. Χθες νιώσαμε ανείπωτη ντροπή και λύπη όταν ακούσαμε ότι η σύντροφος απεργού πείνας που νοσηλεύεται στο κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας υποβλήθηκε στην ακραία αυτή μορφή βίας. Η Όλγα Κοσμοπούλου γιατρός στο νοσοκομείο της Νίκαιας σε σχετική συνέντευξή της στην εκπομπή “Ελληνοφρένεια” ανέφερε ότι η σύντροφος του απεργού πείνας έχει άδεια για 24ωρη παρουσία στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρέχει βοήθεια και βασική φροντίδα δεδομένου ότι λόγω της άσχημης κατάστασης της υγείας του δεν μπορεί να φροντίσει ο ίδιος τον εαυτό του. Επισημαίνεται ότι οι 22 απεργοί πείνας ξεκίνησαν την απεργία πείνας στις 2 Μαρτίου 2015 με βασικό αίτημα την κατάργηση των τρομονόμων και των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ.

Το Φ.Σ. δημοσιεύει την καταγγελία της γιατρού Όλγας Κοσμοπούλου και την καταγγελία του απεργού πείνας για τον εξευτελιστικό και ταπεινωτικό έλεγχο της συντρόφου του, θέτοντας και ένα ερώτημα. Ποιοι/ποιες θα τιμωρηθούν για την αποτρόπαια αυτή πράξη; Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες και να σταματήσουν επιτέλους να εφαρμόζονται πρακτικές γκουαντάναμο ή θα καθιερωθούν οι κυβερνώντες ως οι υποστηρικτές καλών και μόνο προθέσεων;

Η καταγγελία της Όλγας Κοσμοπούλου:

«Παρακαλώ κοινοποιείστε το παρακάτω κείμενο καταγγελίας. Δεν τα καταφέρνω να το ανεβάσω σε σάιτ…

Στην εξευτελιστική διαδικασία σωματικού ελέγχου με πλήρη γύμνωση και επισκόπηση γεννητικών οργάνων υπέβαλλε σήμερα την άναυδη σύζυγο κρατούμενου απεργού πείνας, που έχει 24ωρη άδεια να τον επισκέπτεται και να τον φροντίζει, εξωτερική ανώνυμη αστυνομικίνα που εκλήθη από τον επίσης ανώνυμο αστυνομικό που συνεπικουρούσε τους φρουρούς. Ο “έλεγχος” έγινε μέσα στο λουτρό του κελλιού. Σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές, δεν έχω λόγια για να πω άλλα επί του θέματος. Πρόκειται για ένα από τα πιο απάνθρωπα, ταπεινωτικά και εξευτελιστικά πράγματα, που απαιτούμε να μην γίνονται ούτε στους κρατούμενους, πόσο μάλλον στις/τους συγγενείς τους. Κύριε Πανούση, εμείς, η αριστερά του “τίποτα”, και ο αναρχικός -αντιεξουσιαστικός χώρος, δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτές τις πρακτικές, αλλά ούτε και να μας ταπεινώσετε μπορείτε με τέτοιες μεθόδους.»

(Τελικά η καταγγελία αναδημοσιεύτηκε σε αρκετά σάιτ)

 

Καταγγελία του απεργού πείνας Ντάλιου Αργύρη για εξευτελιστικο σωματικο ελεγχο

Σήμερα 3/4 και ενώ διανύω την 33η ημέρα απεργία πείνας,δέχτηκα το πρωινό καθιερωμένο μου επισκεπτήριο από την σύντροφό μου. Επισκεπτήριο που αφορά την καθημερινή μου φροντίδα και υγιεινή με τη βοήθεια της,αφού μέρα με την μέρα οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν. Ενημερωτικά έχει εγκριθεί από την διεύθυνση της φυλακής και του διοικητή της εξωτερικής φρουράς δυνατότητα επίσκεψης-βοήθειας σε 24ωρη βάση σε περίπτωση που χρειαστώ κάτι.

Όταν λοιπόν έφτασε η στιγμή του τυπικού σωματικού ελέγχου για να εισέλθει στο κελί-θάλαμο είχαμε το πρωτοφανές: Ειδοποιήθηκε γυναίκα-μπάτσος της ομάδα ΔΙΑΣ από τον επικεφαλή αστυνομικό της βάρδιας,η οποία στη συνέχεια προχώρησε σε ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ/ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ στη σύντροφό μου,κάνοντάς της μάλιστα και ερωτήσεις του τύπου “από που είσαι;”, “γιατί σε σταματήσανε;” κτλπ. (προσωπικού περιεχομένου και άσχετες φυσικά με την κατάσταση).

Καταγγέλω δημόσια ένα τέτοιο απάνθρωπο περιστατικό από ένα τσογλάνι της ομάδα ΔΙΑΣ κατόπιν φυσίκά ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΤΗΣ. (μπάτσος της βάρδιας του κελιού θαλάμου).

Θεωρώ απαράδεκτο συγγενείς και στενά συντροφικά πρόσωπα να υφίστανται είτε σωματικό είτε ψυχολογικό βασανισμό από τα άρρωστα κωλόχερα των κάθε λογής μπάτσων.

ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Ντάλιος Αργύρης

Γενικό Κρατικό Νίκαιας

(Πηγή καταγγελίας: athens.indymedia)

 

Η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου στην Ελληνοφρένεια