του Δημήτρη Αγγελίδη

Ύστερα από το κύμα των έντονων αντιδράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την επαναφορά της «υγειονομικής» διάταξης 39Α, της γνωστής ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε στη χτεσινή συνάντησή της με οργανώσεις ότι θα επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο (άρθρο 59 του νόμου 4075/2012 και υγειονομική διάταξη 39Α) που προβλέπει υποχρεωτικές εξετάσεις και νοσηλεία για ειδικές ομάδες.

Στις καταγγελίες των τελευταίων ημερών προστέθηκε χτες η φωνή των πάνω από 200 διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο για τις περσινές διώξεις των οροθετικών γυναικών, που βασίστηκαν στη διάταξη Λοβέρδου, και την επέμβαση της αστυνομίας σε θέματα δημόσιας υγείας, με τρόπο πλήρως αντιεπιστημονικό και αντίθετο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κίνδυνος δεν είναι οι οροθετικές, είναι οι μισογύνηδες και οι ρατσιστές», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Το υπουργείο ζήτησε τις προτάσεις των οργανώσεων για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και αυτές δεσμεύτηκαν ότι θα τις αποστείλουν την Τετάρτη. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή και το υπουργείο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Μέχρι τότε, η υφυπουργός Ζέτα Μακρή δεσμεύτηκε ενώπιον του εκπροσώπου της αστυνομίας και του ΕΚΕΠΥ ότι δεν θα υπάρξει καμία δραστηριότητα που θα υλοποιεί τις επίμαχες διατάξεις.

Το θέμα θα τεθεί και σήμερα στο υπουργείο από τους φορείς που μετέχουν στην επιτροπή για την παρέμβαση στον δρόμο εναντίον της μετάδοσης του HIV σε χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων, που αποτελούν τη σημαντικότερη ομάδα για τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών HIV στην Ελλάδα.

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο (Αριστοτέλους 19) καλούν οι οργανώσεις την Παρασκευή στη 1.30 το μεσημέρι, την ώρα που θα συνεδριάσει η επιτροπή για να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών